Hlavní obsah

Nestyďte se za Paroubka a dovolte mu debatu, vzkázal Nečas Tvrdíkovi

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se s lídrem ODS Petrem Nečasem nemohou shodnout na počtu debat, které by spolu měli do voleb absolvovat. Naplánovány jsou tři. Nečas se v týdnu na Paroubka obrátil dopisem, v němž jej vyzval k dalšímu klání. Paroubek ve čtvrtek Nečasovi odepsal, že tři plánované debaty stačí. Podle Nečase by se sociální demokraté neměli za svého předsedu stydět.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Paroubek (ČSSD), moderátor Václav Moravec a Petr Nečas (ODS) ve studiu při jedné z předešlých debat.

Článek

Nečas v reakci na Paroubkův dopis sdělil, že vyzývá šéfa volební kampaně ČSSD Jaroslava Tvrdíka, aby Paroubkovi "dovolil" účastnit se více než jen tří debat. "Sociální demokraté by se měli přestat stydět za svého předsedu," podotkl lídr ODS.

Tvrdík zareagoval tvrzením, že chápe Nečasovu "značnou nervozitu z blížícího se konce role volebního maskota ODS". Doplnil také, že Paroubek je "svébytnou a samostatně se rozhodující osobností" a že by si ODS "měla ve své propagandě konečně ujasnit, zda je Jiří Paroubek diktátor, a nebo loutka".

Ve svém dopisu Nečas Paroubkovi mimo jiné napsal, že "bohužel neplatí Vaše slova o tom, že dluhy se nesplácí," což byla reakce na Paroubkův výrok z roku 2006.

Státní dluhy se málokdy splácí, tvrdil Paroubek

Šéf ČSSD a tehdejší premiér v TV Prima poučoval nynější místopředsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou o splácení státních dluhů.

Němcová se jej tázala, jak vláda ČSSD zadlužila voliče a jak dlouho budou tyto dluhy lidé splácet.

"Paní Němcová, já vím, že nemáte ekonomické vzdělání, nemůžete tedy vědět, co je to politika státního dluhu," tvrdil Paroubek. "To je běžná věc, kdy prostě státní dluh až na výjimky se málokdy splácí. V té dluhové službě, podívejte, v Německu třeba, v Německu, kde je ten deficit k HDP přes 100 %, tak nikdo neuvažuje o tom, že by se to splácelo. A oni mají větší schodek ze státního rozpočtu k HDP než-li my. Takže oni splácejí úroky, tak jako je splácíme my. To je běžná praxe u státního dluhu," dodal.

"Pokud byste tady někdo měli ekonomické vzdělání, tak byste to dosvědčili. Jenom málokdy se stane, že ty deficity se obrátí, že je zkrátka přebytek, to je asi u tří států na světě, pak se skutečně začne splácet. Možná, že k tomu taky za našich vlád dojde." uzavřel tehdy Paroubek.

Právě tématu kompetence řešení ekonomických problémů ČR měla být debata věnována.

Nečas by se s Paroubkem měl v debatách potkat 27. května, tedy den před volbami v České televizi, přičemž na předchozí den je naplánována diskuse ve veřejnoprávním rozhlase. Rozehřívacím kolem těchto debat by mohlo být setkání v televizi Prima domluvené na 23. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám