Hlavní obsah

Lékaři přitvrdili a hrozí kvůli nízkým platům masovými odchody z nemocnic

– Praha
Právo, Václav Pergl

Lékaři nejsou dlouhodobě spokojeni se svým finančním ohodnocením. Už v minulosti kvůli tomu uspořádali řadu protestů. Teď ale hodlají pořádně přitvrdit: když jim politici nevyhoví, chystají ke konci roku hromadné výpovědi z nemocnic.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Ano, rozhodli jsme se vydat mnohem radikálnější cestou, která zatím byla částečně použita pouze v Polsku. Jde o hromadné výpovědi lékařů z pracovního poměru. Budeme o tom jednat na mimořádném sněmu příští týden,“ řekl v úterý Právu Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu (LOK).

Požadují měsíčně 70 800 korun

„Požadujeme, aby plat začínajícího lékaře byl na úrovni 1,5 násobku průměrné hrubé měsíční mzdy ve státě (loni byla 23 598 Kč – poz. redakce), což by nyní bylo asi 35 400 korun. Lékař s plnou kvalifikací by pak měl brát za základní pracovní dobu bez přesčasů trojnásobek průměrné mzdy, tedy zhruba 70 800 korun hrubého měsíčně,“ řekl Engel.

Dodal, že dnes kvalifikovaní lékaři dosahují v průměru zhruba 45 až 50 tisíc korun měsíčně, ale se všemi příplatky a službami. „A ty někde tvoří až polovinu příjmu lékaře,“ řekl Engel.

Podle něho nespokojenost lékařů – zaměstnanců nemocnic dosáhla už takového stupně, že „už dnes, kdy jsme na začátku, má tato forma protestu výraznou podporu stovek lékařů“. Odmítl ale, že lékařské odbory svou hrozbou tak chtějí vstoupit do volební kampaně.

„Vyřešit to musí budoucí vláda“

„Ať vyhraje volby Petr nebo Pavel, bude muset odměňování lékařů řešit. Budoucí vládě dáváme na to čas do konce letošního roku. Pokud uvidíme, že k řešení nepřistupuje rázně a odpovědně, budou hromadné výpovědi lékařů z nemocnic podávány k 31. prosinci letošního roku. Znamená to, že i s dvouměsíční výpovědní lhůtou by personální situace nemocnic byla katastrofální od března příštího roku. Ve většině z nich by pak nebylo možné poskytovat zdravotní péči,“ informoval Engel s tím, že za daný stav nemohou lékaři, ale politici.

Ti by podle Engela měli připravit jednotnou normu odměňování pro lékaře a ostatní pracovníky tak, „aby byla garantována srovnatelná odměna za stejnou práci bez ohledu na to, kdo nemocnici provozuje“. Nyní jsou velké rozdíly mezi státními nemocnicemi, kde je zpravidla příjem vyšší, a soukromými, kde je naopak nižší.

Platové podmínky ale nejsou jediným požadavkem lékařských odborů. Chtějí zároveň zrušit systém postgraduálního vzdělávání lékařů, který prý nevyhovuje, a změnit také úhradovou vyhlášku pro letošní rok, podle níž jsou za odvedenou zdravotní péči zdravotnická zařízení placena.

„Věřím, že politici pochopí vážnost situace a naše požadavky budou řešit zodpovědně. My z nich neustoupíme. Už totiž není kam,“ uzavřel Engel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám