Hlavní obsah

Advokát Altner, který se soudí s ČSSD, podá ústavní stížnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Advokát Zdeněk Altner, který se řadu let soudí se sociální demokracií o odměnu za úspěšné zastupování strany ve sporu o Lidový dům, podá ústavní stížnost. Chce jí napadnout postup Ústavního soudu (ÚS), který svým nálezem z loňského listopadu podle Altnera "oddlužil ČSSD".

Článek

Advokát v pondělí o svém rozhodnutí informoval novináře na tiskové konferenci, kterou svolal senátor Jaromír Štětina (TOP 09).

"ČSSD je mnohonásobně předlužena... dávno měla skončit v konkurzu," uvedl v pondělí Altner. Sociální demokracie v tiskovém prohlášení napsala, že všechny dosud vedené soudní spory mezi ní a Altnerem byly pravomocně ukončeny ve prospěch ČSSD.

ÚS loni v listopadu po několikaletém zkoumání vyhověl ústavní stížnosti notáře Václava Halbicha, který se rovněž domáhá peněz za práci pro ČSSD ve sporu o Lidový dům. Halbich spolu s dalším právníkem Zdeňkem Hájkem přistoupil k mandátní smlouvě, kterou Altner uzavřel se sociálními demokraty.

ČSSD dala třetinu odměny

Po úspěšném skončení procesu však vyvstal spor o to, jakým způsobem ČSSD předá právníkům odměnu a kdo je vlastně jejím věřitelem. Nakonec strana poslala na Altnerův účet třetinu z odměny, kterou vyčíslila zhruba na 50 miliónů korun. Další dvě třetiny dala ČSSD do soudní úschovy, kde jsou peníze uloženy dosud.

Podle Altnerova právního zástupce Jaroslava Čapka ÚS svým listopadovým nálezem zrušil rozsudky, ze kterých vyplývalo, že tyto peníze byly uloženy v Altnerův prospěch a že právě Altner je tím, kdo je měl dál rozdělovat. Tím prý soud ČSSD oddlužil ve vztahu k závazkům, které strana vůči Altnerovi má.

Altner tento týden osobně podá stížnost na Ústavním soudu, osobně ji prý také doručí všem ostatním ústavním soudcům, kteří se na rozhodnutí nepodíleli. Mimo jiné mu vadí to, že ÚS rozhodoval o ústavní stížnosti, ačkoliv nebyly splněny zákonné podmínky - stížnost údajně nepodepsala oprávněná osoba, což prý ÚS zatajil v protokolu o jednání, a mohl se tím dopustit podvodu.

Advokát Altner vyhrál v roce 2000 pro ČSSD závěrečný spor se státem o Lidový dům v pražské Hybernské ulici. Tvrdí, že honorář, který mu, respektive jeho právnímu nástupci H-Holding, sociální demokracie ještě dluží, se spolu se smluvními pokutami vyšplhal na více než 20 miliard korun.

Podal proto mnoho žalob a stížností, jen k Ústavnímu soudu jich přišlo několik desítek. Dosud Altner neměl úspěch. Soudy zamítly i jeho požadavek, aby prohlásily konkurz na majetek strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám