Hlavní obsah

Kritika hlídek Věcí veřejných, mají připomínat Pomocnou stráž VB

– Praha
Novinky, jas

Hlídky občanů, které do pražských ulic vyslaly Věci veřejné (VV), jsou trnem v oku lidovcům i zeleným. Náměstkyně ministra vnitra a lidovecká kandidátka Lenka Ptáčková Melicharová je připodobnila k někdejší Pomocné stráži Veřejné bezpečnosti. Hlídky se nelíbí ani pražské zastupitelce zelených Petře Kolínské.

Foto: Petr Janiš, Právo

Takzvané sociálně-intervenční hlídky Věcí Veřejných

Článek

"Sociálně-intervenční hlídky" vyslaly VV do ulic nedlouho před volbami. Mají dohlížet na klid a pořádek především na veřejných prostranstvích.

Foto: Petr Janiš, Právo

Takzvané sociálně-intervenční hlídky Věcí Veřejných

Lidovci to označili za "politický populismus" s tím, že podobná činnost nemá žádný smysl. "Trochu mi to připomnělo údajnou domobranu Dělnické strany nebo komunistickou Pomocnou stráž Veřejné bezpečnosti,“ míní náměstkyně Ptáčková, podle které by politická strana neměla suplovat práci policie. Právě na policii se totiž hlídky označené reflexními vestami v případě zjištění problémů obracejí. "Reflexní vesta totiž není policejní odznak," míní náměstkyně.

Foto: ČTK

Někdejší Pomocná stráž Veřejné bezpečnosti

Zelení oproti tomu upozorňují, že občanské hlídky Věcí veřejných a bezpečnostní hlídky firmy ABL mají společného jmenovatele - Víta Bártu, který je generálním ředitelem ABL a trojkou na pražské kandidátce VV.

"Městská část Praha 10 si na období před volbami najala agenturu ABL. Daňoví poplatníci za dva měsíce strážní služby přijdou o 1,89 miliónu korun. Vedle strážníků městské policie a Policie ČR tak v této městské části bude ještě působit skupina 11 členů hlídek, kteří mají za úkol monitorovat 11 míst v Praze 10 a dohlížet na veřejný pořádek," informoval Roman Rogner, zastupitel Prahy 10 za zelené.

Podle Kolínské si hlídky privatizují služby, které má zajišťovat stát, případně město.  "Situace, kdy politická strana zřizuje svoje bezpečnostní složky, vyvolává vzpomínky na doby minulé," dodala Kolínská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám