Hlavní obsah

Tvrdík s Langerem se obviňují z nezákonností na mítincích

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jaroslav Tvrdík a Ivan Langer, šéfové volebních kampaní ČSSD a ODS, se ve středu začali vzájemně osočovat z nekalých praktik na předvolebních mítincích. Tvrdík tvrdil, že shromáždění ČSSD jsou nezákonně narušována sympatizanty ODS. Langer opáčil, že sociální demokraté mají na svých akcích policisty v civilu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Tvrdík na tiskové konferenci ČSSD

Článek

Tvrdík na tiskové konferenci řekl, že členové Modrého týmu narušují předvolební setkání organizovaná ČSSD. Dokládá to prý jejich komunikace na internetu.

Langer v České televizi následně opáčil, že podle jeho informací se na mítincích ČSSD pohybují policisté v civilu, kteří perlustrují nepohodlné návštěvníky, což připomíná „doby dávno minulé“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ODS Ivan Langer

Tvrdík Langera vyzval, nechť se věnuje vlastní kampani, Langer bude žádat o stanovisko ministra vnitra a policejního prezidenta.

Langer navíc předložil jako důkaz svých tvrzení fotografie z mítinku v Pardubicích, na nichž muž v civilu dělá zápis s mladíky, kteří drží v rukou protiparoubkovské transparenty. Materiály údajně dostal e-mailem nedlouho po Tvrdíkově výstupu.

ČSSD použila vlastní chybu k protiútoku

Na to opět Tvrdík reagoval tím, že estébácké metody používá jeho rival. „Klademe si otázku, jakými způsoby identifikuje Ivan Langer údajné policisty v civilu, zda také identifikuje příznivce soc. dem. a návštěvníky našich mítinků, která detektivní či bezpečnostní agentura tyto informace zpracovává a co s těmito informacemi dále dělá,“ uvedl Tvrdík. Podle něj by se tím měl zabývat Úřad na ochranu osobních údajů .

Ten má s takto popsanými praktikami své zkušenosti. Nedávno se úřad zabýval tím, že předseda ČSSD Jiří Paroubek nařídil fotografování svých odpůrců na akcích soc. dem. se záměrem vyvěšovat je na stranický web. ÚOOÚ (ÚOOÚ) tehdy neměl s vyvěšováním fotografií problém, varoval však před využíváním fotek k další identifikaci lidí. [celá zpráva]

Pecina: Obraťte se na policejní inspekci

Ministr vnitra Martin Pecina, který hodlá své místo ve vládě obhajovat z pozice dvojky pražské kandidátky ČSSD, odmítl spekulace, že by policii zneužíval v rámci kampaně.

„Důrazně odmítám nařčení z toho, že bych jakýmkoli způsobem zneužíval Policii České republiky v souvislosti s předvolební kampaní. Tato obvinění, která dnes vznesli někteří politici, mne osobně urážejí a považuji je za nechutný osobní útok v rámci předvolebního boje. Nikdy jsem policii neúkoloval,“ uvedl Pecina v tiskovém prohlášení s tím, že se svými pochybnostmi se má kdokoli obrátit na Inspekci Policie ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám