Hlavní obsah

Debata Nečase s Paroubkem bude i soubojem poradců z USA

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nedělní debatě České televize mezi Jiřím Paroubkem a Petrem Nečasem půjde nejen o souboj dvou lídrů nejsilnějších stran, ale pomyslnou bitvu svedou i dva američtí konzultanti – Stanley Greenberg a Arthur Finkelstein.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nečas

Článek

Právě Greenberga si ČSSD najala, aby jí pomáhal proti ODS. Nečas se zase před debatou radil s Greensbergovým známým, Arthurem Finkelsteinem, s nímž spolupracuje ODS.

Sociální demokraté pro svou volební kampaň využívají od roku 2005 služeb konzultantské firmy Penn, Schoen & Berland (PSB) a od loňského podzimu pro Lidový dům pracuje také tým specialistů z americko-izraelské společnosti Greenberg, Carville, Shrum (GCS), který vede Greenberg.

Podle ústředního volebního manažera ČSSD Jaroslava Tvrdíka se obě skupiny zaměřují na jiný aspekt kampaně. Zatímco PSB se soustřeďuje na volební strategii strany, jak program soc. dem. účinně představit veřejnosti, a zpracovává průzkumy veřejného mínění, GCS analyzuje politické konkurenty a snaží se předvídat jejich kroky.

„Zaměřují se na rozebírání kampaně občanských demokratů a strategii toho, jak bude postupovat ODS. Poskytují nám například doporučení, co může čekat Jiří Paroubek od Petra Nečase při nedělní televizní debatě,“ řekl Právu Tvrdík.

Právě proto, že Finkelsteina velice dobře Silberstein a Greenberg znají, mohou předvídat, jakou taktiku zvolí občanští demokraté.
Volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík

K úspěchu soc. dem. má pomoci Greenberg, bývalý přednášející na Yaleově univerzitě a muž, jenž figuroval v kampaních prezidenta USA Billa Clintona, britského premiéra Tonyho Blaira, jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely či izraelského předsedy vlády Ehuda Baraka. Greenberga ČSSD doporučila rakouská SPÖ při prosincovém kongresu Strany evropských socialistů v Praze.

Nečas se radil s dalším americkým stratégem

V čem tkví Greenbergova užitečnost? Podle Tvrdíka se Greenberg a generální ředitel globálního týmu GCS Tal Silberstein přátelí s guru pravicových volebních stratégů Finkelsteinem, jenž nyní pracuje na sněmovní kampani ODS. A s ním se podle svých slov radil Nečas před zítřejší diskusí s Paroubkem.

„Právě proto, že Finkelsteina velice dobře Silberstein a Greenberg znají, mohou předvídat, jakou taktiku zvolí občanští demokraté,“ podotkl Tvrdík.

Že spolupráce s Finkelsteinem nadále probíhá, potvrdil nedávno Právu šéf volebního štábu ODS Ivan Langer. „Nejintenzívnější byla v oblasti výzkumně-analytické, ale hodně nám pomohli i v internetové prezentaci. Spolupráci zatím hodnotím jako užitečnou, byť co se týče samotné kampaně, jejích detailů, to pochopitelně děláme sami,“ uvedl.

Paroubek minulou sobotu v rozhovoru pro Právo řekl, bude dobře připraven: „Pokud jde o debaty, tak v této zemi není nikdo, kdo se mně vyrovná. A to říkám bez nějaké zbytečné neskromnosti.“ [celá zpráva]

Nečas v pátek k televiznímu střetu s Paroubkem poznamenal: „Připravuji se přiměřeně k významu tohoto duelu. Já jsem jich absolvoval již velké množství, dokonce jeden s Jiřím Paroubkem. Můžu říci, že se na ten střet těším. Nepochybuji, že se připravuje i Jiří Paroubek.“

To šéf soc. dem. Právu potvrdil. „Připravuji se velmi seriózně na každou veřejnou debatu. Opakuji si věcné argumenty a je několik lidí, s kterými věci konzultuji,“ uvedl Paroubek.

ODS údajně spoléhá na to, že Paroubek se při delším vystoupení neobejde bez papírů. V debatě o ekonomických otázkách oba navíc možná zahltí diváky i tabulkami a grafy, jimiž budou dokládat svou pravdu.

Spor Greenberga a Penna

Jména Greenberg, Silberstein a Finkelstein se v posledních letech objevují stále častěji v řadě volebních kampaní po celé Evropě a o jejich poradenství je značný zájem.

Přestože PSB a GCS se zaměřují na rozdílné věci a stojí na stejné straně barikády, existuje mezi jejich šéfy, Greenbergem a Markem Pennem již několik let jistá nevraživost. Nakolik to zapříčinil fakt, že Penn nahradil Greenberga během Clintonovy kampaně v roce 1996 a Blairovy v roce 2005, zůstává otázkou.

Veřejnost se o sporu dozvěděla až loni z Greenbergovy knihy Dispatches from the War Room (Depeše z hlavního stanu). V ní se Greenberg ostře pustil do Pennových výzkumných metod, které ukazovaly, že Blair v roce 2005 opět drtivě vyhraje; labouristé přitom zvítězili jen těsnou, tříprocentní většinou. Podle Greenberga byl na vině přílišný optimismus, zaslepenost, výběr vhodných čísel a nedostatek vědecké disciplíny.

Penn kritiku odmítl s tím, že se ozvala Greenbergova uražená ješitnost a že PSB výhru labouristů odhadovala o čtyři až pět procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám