Hlavní obsah

Odebírání neoprávněných titulů v Plzni začalo, rektor obeslal aktéry

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Proces odebírání neoprávněně získaných titulů z plzeňských práv vstoupil do přelomové fáze. Rektor Západočeské univerzity Josef Průša odeslal v pátek ráno šesti absolventům doktorských studijních programů doporučený dopis o zahájení příslušného správního řízení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý proděkan Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni Milan Kindl

Článek

Čtyři z nich mají přijít o titul Ph.D., dvěma dalším, kteří nestačili dostat diplom, škola oznámí, že jej ani neobdrží. „Dotyční budou mít po obdržení dopisu čtrnáct dní na doložení nových faktů, které by ještě mohly mé rozhodnutí zvrátit,“ řekl Právu Průša.

Pokud tak neučiní, odešle jim rektor další dopis s konečným verdiktem a s vysvětlením, jaký statut budou po odebrání titulu vlastně mít. Odvolání nebude možné. „Nepochybuji ale o tom, že se všichni obrátí na soud,“ dodal Průša.

Věděli, do čeho jdou

Příslušné návrhy podala právnická fakulta, ve všech případech jde údajně o lidi, kteří museli vědět, že titulu dosáhli neprávem. O koho jde, škola tají, už řadu měsíců se ale mluví o stále stejných jménech z okolí bývalého proděkana Milana Kindla: může jít o exproděkana Ivana Tomažiče, bývalého předsedu akademického senátu právnické fakulty Daniela Teleckého a také již bývalé pedagogy Ondřeje Davida, Jana Kavku, Jana Suchého a Jana Brázdu.

Podle hloubkové kontroly rektorské komise se našla závažná pochybení u celkem čtrnácti velkých doktorátů. „Zbývajících osm případů ještě přezkoumají experti z jiných právnických fakult,“ sdělil proděkan Petr Bezouška.

Na řadě jsou bakaláři

Příští týden dostane rektor další návrhy, které se tentokrát budou týkat bakalářských titulů. Zatím je na seznamu devět jmen, do tuhého půjde asi v šesti případech. Do poloviny května se chce fakulta vypořádat také s čtyřiačtyřiceti problematickými tituly Mgr. a protiplagiátorský program prověří stovku rigorózních prací napsaných na podobná témata.

Do konce dubna by škola měla pojmenovat viníky z řad bývalého vedení školy a zřejmě na ně podá žalobu na ochranu dobrého jména univerzity. Fakultu řídil především trojlístek Jaroslav Zachariáš, Milan Kindl a Ivan Tomažič.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám