Hlavní obsah

O radiolokátor Arthur vedou spory, zatím se používat nebude

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není použitelný v Česku, proto by měl být nasazen v Afghánistánu, tvrdí ministr obrany Martin Barták. V Afghánistánu je kvůli místním podmínkám na nic, podotýká stínový ministr zahraničí soc. dem. Lubomír Zaorálek. Dělostřelecký radiolokátor Arthur, který v pátek novinářům představila armáda ve výcvikovém prostoru v Brdech, tak na nasazení v bojové akci zatím čeká.

Článek

S jeho zapojením do mise v Afghánistánu společně s navýšením o 55 vojáků sice počítá návrh vlády premiéra Jana Fischera, který již schválil Senát, chybí však souhlas Sněmovny. ČSSD se staví proti rozšíření mise a bez hlasů soc. dem. nemá návrh šanci projít.

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek uvedl, že se nyní v Česku používá k intenzivnímu výcviku a že osádky jsou perfektně připraveny „Armáda se připravuje k nějakému účelu. Jejím hlavním cílem je bránit ČR a toto je jeden z aktivních prostředků, který by se na tom podílel,“ řekl Právu.

I kdyby podle Picka k nasazení radiolokátoru nedošlo, výcvik není nikdy zbytečný. Přístroj je prý však jen základ. „Chybí nám aktivní dělostřelecký prostředek, například nové dělo,“ dodal.

Arthur je určený pro zaznamenávání střílejícího dělostřelectva a určování jeho pozice. Vlastní vojska dokáže včas varovat před příchozí palbou až do vzdálenosti 40 kilometrů a dokáže určit i typ projektilu.

ČR uzavřela smlouvu v hodnotě 1,5 miliardy korun na tři radiolokátory v roce 2004.

Radiolokátor Arthur B v bodech
- nastavitelný dosah - 20, 30, 40 kilometrů
- sektor vysílání - 90 stupňů
- anténa se automaticky dorovnává v náklonu do 7 stupňů
- váha - 4000 kilogramů
- umístěn na kolovém podvozku
- vestavěný generátor a vlastní chladící jednotka
- může sledovat současně až osm projektilů
- za minutu může zpracovávat až 100 cílů
- armáda má tři radiolokátory a jeden trenažér

Reklama

Výběr článků

Načítám