Hlavní obsah

Topolánek odstoupil z voleb, lídrem se stal Nečas

Právo, Novinky, Lukáš Bek, Luděk Fiala
Praha
Aktualizováno

Předseda ODS Mirek Topolánek ve čtvrtek odstoupil z jihomoravské kandidátky pro volby do Sněmovny, kterou vedl. Jako stranického volebního lídra za sebe navrhl místopředsedu strany Petra Nečase. K rezignaci ho vyzvala výkonná rada ODS, která mu též doporučila, aby zvážil setrvání v čele strany. Nečas poté řekl, že je připraven v případě vítězství ODS ve volbách ujmout se funkce premiéra.

Topolánek odstoupil z kandidátky do voleb, lídrem je NečasVideo: ČTK

 
Článek

"Nebylo to z důvodu nějakých překroucených výroků, ale hlavně proto, aby ODS vyhrála sněmovní volby a zabránila (Jiřímu) Paroubkovi a komunistům vrátit nás někam před listopad 89," řekl Topolánek večer na brífinku po čtvrtečním jednání výkonné rady ODS ke svému odstoupení z pozice volebního lídra.

"Současně jsem doproučil výkonné radě jako volebního lídra Petra Nečase a výkonná rada můj návrh podpořila 43 ze 44 hlasů, jeden se zdržel. Petr bude mít moji plnou podporu," pokračoval Topolánek.

Dále uvedl, že mu výkonná rada doporučila zvážit setrvání v pozici předsedy ODS, což podle svých slov udělá s ohledem na stabilitu fungování a kontinuitu strany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mirek Topolánek (vlevo) a nový volební lídr ODS Petr Nečas

Výkonná rada ODS ve čtvrtek odhlasovala výzvu k odstoupení předsedy strany Mirka Topolánka z jihomoravské kandidátky pro volby do Sněmovny. Podle informací Práva na jednání výkonné rady ODS prošel návrh na Topolánkovo odvolání 37 hlasy ze 45.

Topolánek už dříve připustil, že by odstoupil z funkce předsedy strany, pokud by ho jeho spolustraníci zpochybnili v pozici jedničky na jihomoravské krajské kandidátce.

Nečas chce zařadit vyšší rychlost

Petr Nečas prohlásil, že je připraven tvrdě pracovat až do voleb pro to, aby ODS "zařadila vyšší rychlostní stupeň" a plně se koncentrovala na sněmovní volby.

Zatím neví, zda se bude ucházet o funkci předsedy ODS, nejdůležitější jsou podle něj nyní květnové sněmovní volby.

Topolánkovy nešikovné výroky

Výkonná rada od 16:00 jednala o neopatrných výrocích Mirka Topolánka, kvůli nimž požadovala část členské základny jeho rezignaci.

Předseda ODS při fotografování pro gay magazín LUI například řekl, že církev se prosadila díky oblbování mas, díky vymývání mozků, dále se vyjadřoval na adresu ministra dopravy a premiéra. O ministru dopravy Gustavu Slamečkovi řekl, že uhne, když jde opravdu do tuhého. "A to ten (premiér Jan) Fischer prostě je Žid, není to gay, a ten uhne ještě dřív. To přeci nesouvisí s tím, že je gay, to souvisí s jeho charakterem," dodal. Za výroky se záhy omluvil a trvá na tom, že byly vytrženy z kontextu.

Jednání výkonné rady už v podvečer předčasně opustil šéf Senátu Přemysl Sobotka, který zároveň rezignoval na své funkce ve vedení ODS. Topolánek jej podle jeho slov obvinil ze spiknutí. Sobotka jako první vystoupil s požadavkem, aby Topolánek z čela strany odešel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám