Hlavní obsah

Paroubek slíbil, že přivede Česko do TOP 10 Evropské unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice
Aktualizováno

Projevem předsedy ČSSD Jiřího Paroubka začala v sobotu ráno programová konference sociální demokracie v Teplicích. Strana tam představila svůj volební program i kandidáty na ministerské posty. Konferenci od rána provázely protesty ekologických aktivistů, kteří bojují za zachování územních limitů pro těžbu hnědého uhlí na severu Čech.

Článek

Paroubek prohlásil, že jeho strana dokáže vybojovat takové změny, které přivedou Česko během následujících 15 let mezi deset zemí s nejvyšším životním standardem v rámci EU.

"Chceme ve vedení země změnu!" uvedl. Zkritizoval předchozí vládu Mirka Topolánka a současně varoval před návratem ODS a TOP 09 k moci. Přítomní delegáti ho během téměř hodinového projevu několikrát přerušili potleskem.

"Budu bojovat za vaši lepší budoucnost," slíbil Paroubek. "Obnovíme solidaritu bohatých s chudými spravedlivou daňovou progresí," zněl další slib včetně toho, že ČSSD zruší rovnou daň. Zavázal se, že na prvním zasedání vlády po vítězství v květnových volbách nechá schválit návrh na zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví a předloží ho poslancům. Stejně tak slíbil důchodcům mimořádný důchod ve výši 2400 korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Paroubek s Robertem Ficem

Paroubek odmítl, že by plány ČSSD byly rozmařilé. Pokud nastane ekonomické oživení v USA, západní Evropě a zejména v Německu, pocítí to příznivě i česká ekonomika, což podle něj vytvoří i vyšší daňové příjmy. Současně nastínil, kde chce na své plány pro oživení ekonomiky vzít peníze.

Výběr bodů z volebního programu ČSSD:
Ekonomika:
- snižování schodku rozpočtu tak, aby v roce 2013 klesl pod tři procenta HDP
- přijetí eura do pěti let, tedy v letech 2015 až 2016
- dokončení páteřní silniční sítě
Podnikání:
- zjednodušení daňových zákonů
- zjednodušení byrokracie v podnikání, založení firmy do tří dnů
- zvýhodnění daňových přiznání podávaných elektronicky
Daně:
- vrácení daňové kvóty na úroveň let 2005 až 2007
- vybírání daní, cel, sociálního a zdravotního pojištění jediným úřadem
Právní stát:
- jmenování nejvyššího státního zástupce na pět let bez možnosti odvolání
- nový občanský kodex
- zrychlení soudních řízení elektronizací
- ústavní zákon o obecném referendu a přímé volbě prezidenta, zákon o krajských referendech
Boj s korupcí:
- povinné veřejné elektronické aukce pro nákup zboží a služeb veřejnými institucemi
- veřejných zakázek se nesmí účastnit firmy s akciemi na doručitele, nebo ty, které se dopustily korupčního jednání
- zákon o střetu zájmů
- zákon o lobbingu
Zdraví:
- zrušení poplatků u lékaře a v lékárnách
- ne privatizaci nemocnic a zdravotních pojišťoven
- limit maximální roční spoluúčasti u chronicky nemocných
- připojištění za nadstandardní zdravotní péči

V Krušnohorském divadle, kde se konference konala, vystoupili stínoví ministři a ministr vnitra úřednické vlády Martin Pecina, který je lídrem pražské kandidátky ČSSD. Pasáž o zdravotnictví představil středočeský hejtman David Rath, který se o ministerské křeslo neuchází.

Volební program byl v Teplicích schválen jednomyslně. Program zdůrazňuje rovné šance pro všechny dosáhnout vyšší životní úrovně a aktivní hospodářskou a finanční politiku jako protikrizové opatření. Volebním hitem zůstává zrušení poplatků u lékaře a v lékárnách, s nímž ČSSD už vyhrála krajské volby.

Po nich obsadila všechna hejtmanská křesla. K dispozici voličům bude program vytištěný na 35 stranách brožury čtvercového formátu v oranžových deskách s předmluvou předsedy Jiřího Paroubka.

Sociální demokraté lídry voleb

Paroubek zvolil za své nové bydliště právě severočeské Teplice. Je poslancem za Ústecký kraj a v květnových volbách do sněmovny zde bude opět jako lídr ČSSD kandidovat, ve stejném regionu kandiduje za Stranu práv občanů - zemanovce i bývalý šéf sociální demokracie, expremiér Miloš Zeman.

ČSSD momentálně připadla role favorita voleb, několik průzkumů ukázalo, že před svým největším rivalem - ODS - má zřetelný náskok. Voliči ale vyrazí k urnám až 28. a 29. května, a preference se tak ještě mohou změnit.

Protesty ekologů

Zahájení konference doprovázel protest aktivistů Greenpeace bojujících za zachování územních limitů pro těžbu hnědého uhlí na severu Čech. Čtveřice lezců vyvěsila před 09:00 přímo na Krušnohorské divadlo, kde se konference koná, obří transparent s otázkou: "Pomůžete Tykačovi zbourat Horní Jiřetín?". Další aktivisté pak v okolí divadla rozdávají letáky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ekologičtí aktivisté protestují proti prolomení těžebních limitů v severních Čechách před budovou Krušnohorského divadla v Teplicích, kde se koná programová konference ČSSD.

O případném zachování těžebních limitů by se mělo podle ČSSD rozhodnout v referendu.

Neustálé odkládání rozhodnutí se ale aktivistům nelíbí, protože prodlužuje nejistotu obyvatel obcí Horní Jiřetín a sousedních Černic, které by musely těžbě ustoupit. V dobývacím prostoru Litvínovské uhelné jsou zásoby 773 miliónů tun uhlí. V případě rozšíření těžby za limity by bylo možné vytěžit minimálně 287 miliónů tun, to by životnost lomu ČSA prodloužilo do roku 2068. V lomu je nyní do hranice limitů možné vytěžit asi 37 miliónů tun uhlí.

Podnikatel Pavel Tykač má polovinu akcií společnosti Czech Coal, která usiluje o prolomení limitů.

Reklama

Výběr článků

Načítám