Hlavní obsah

Víkend bude větrný a opět nasněží

Víkendové počasí nepřinese do Česka žádnou výraznou změnu. Teploty budou stále kolem nuly a bude padat sníh. Na horách by mohlo napadnout až 15 centimetrů nové pokrývky. Navíc bude foukat silný vítr a na silnicích ve vyšších polohách se mohou tvořit sněhové jazyky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Na území České republiky proudí vzduch ze severozápadu. "Víkend bude posledním zimním víkendem a fakt, že je zimní, opravdu naplní. Budou sněhové přeháňky, na horách intenzivnější, v nížinách přes den mohou přecházet v déšť se sněhem," řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Vítr by měl v nížinách dosáhnout v nárazech rychlosti 55 kilometrů v hodině, na horách až 70 km/hod. Sněhové jazyky se budou tvořit především na silnicích v Karlovarském, Královéhradeckém, Libereckém a Ústeckém kraji.

Teploty budou maximálně pět stupňů

V sobotu bude zataženo se sněhovými přeháňkami, v nížinách budou přecházet v dešťové. Teploty nad ránem budou mezi jedním a minus třemi stupni, přes den se dostanou na nulu až čtyři stupně, na jihu Moravy až na šest stupňů.

V neděli bude počasí podobné, jen teploty o kousek povyskočí: nad ránem na dva až minus dva stupně, přes den na jeden až pět stupňů

Podobný ráz počasí by měl zůstat až do úterý. Teploty přes den dosáhnou maximálně na čtyři až pět stupňů, poté by se mělo jen mírně oteplit. Zůstane zatažená obloha i silný vítr.

Poslední zimní týden je teplotně podprůměrný, Honsová ale upozornila, že to není nijak výjimečné. V posledním desetiletí se v polovině března podobně ochladilo čtyřikrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám