Hlavní obsah

Víkend bude větrný a teplý, pak se ale prudce ochladí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Teplé počasí posledních dnů, které naznačovalo příchod jara, v dalších dnech nevydrží. V sobotu a v neděli bude teploty nad nulou rozfoukávat silný vítr, a po víkendu se navíc ochladí a teploty opět klesnou pod bod mrazu.

Článek

"Poslední únorový týden bývá označován za první záchvěv jara, což se tentokrát vyplnilo, je to ale opravdu jen záchvěv. Od neděle se opět začne ochlazovat," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Během pátku se udrží vyšší teploty, v Čechách bude ale pršet a některé toky by mohly dosáhnou prvního nebo druhého stupně povodňové aktivity. Přes den by mohlo napršet až deset milimetrů srážek.

Přes víkend bude foukat silný vítr, v nížinách bude mít rychlost až 25 km/h, na horách v nárazech může dosáhnout 70 km/h. "Teploty v sobotu budou mezi pěti a devíti stupni, kvůli větru ale budou mít lidé pocit, že je chladněji," uvedla Honsová.

V sobotu bude ještě polojasno až oblačno, na horách bude ojediněle sněžit, v noci na neděli začne oblačnosti přibývat, druhý víkendový den by na většině území mělo pršet. Teploty budou ještě vyšší, mezi čtyřmi až osmi stupni.

Příští týden přijde ochlazení

Podle Pavla Borovičky z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) budou v pondělí nejnižší noční teploty 4 až 0 stupňů Celsia. Přes den pak dosáhnou 6 až 10 stupňů. "Srážky se budou vyskytovat pouze výjimečně a sněhové budou až v polohách nad 700 metrů," sdělil Borovička.

Vítr bude navíc foukat i během pondělí, a to zejména v Čechách, během neděle spíše na Moravě a Českomoravské vrchovině.

Během týdne se pak má ochlazovat. Teploty mohou podle Honsové klesnout nad ránem až na minus osm stupňů. Přes den se dostanou na 1 až -3 stupně Celsia.

 Morava už je bez sněhu

Meteorologové také zaznamenali, že v Jihomoravském, Zlínském a Olomouckém kraji zcela roztál sníh, který se držel od ledna. V Čechách, kde byla pokrývka vyšší, sníh stále zůstává, i když rychle taje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám