Hlavní obsah

Zlínští lékaři vrátili zrak muži, který byl 50 let slepý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Lékaři ve Zlíně vrátili zrak sedmdesátiletému Karlu Pavelovi z Teplic nad Bečvou, který byl 53 let slepý. Muž oslepl v 17 letech po výbuchu ve slévárně, kde pracoval. Jako nevidomý se oženil, svou manželku tak nikdy neviděl, stejně jako své děti a vnuky.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Podle serveru www.sedmicka.cz se komplikovaná operace uskutečnila před čtyřmi měsíci. Její výsledky nebyly zpočátku podle primáře zlínské oční kliniky Gemini Pavla Stodůlky příliš zřejmé.

"Týden od týdne se ale vidění pana Pavely lepší. Je to i díky tomu, že je velký bojovník," podotkl Stodůlka. Zároveň upozornil, že lidé, kteří jsou slepí déle než 20 let, často ani po podobné operaci už nikdy nedokážou vidět. Primář to vysvětluje tím, že mozek po tak dlouhé době ztrácí schopnost zpracovat obraz, který do něj vysílá oko. A je velice obtížné získat tuto dovednost zpátky.

Stodůlka zatím zaznamenal jediný případ, kdy se podařilo díky umělé rohovce vrátit zrak po 40 letech. To byl pravděpodobně dosavadní světový rekord, který Karel Pavela překonal, píše server.

Již čte bez problémů

Dnes už Karel Pavela čte sám bez problémů. Začínal s elektronickou lupou, pak četl pomocí běžné lupy a teď zvládá text s obyčejnými brýlemi nebo třeba i bez nich. Komplikovaněji ale zatím rozpoznává lidské obličeje. "Když se přede mne postaví má žena, už vidím její náušnice a oči, i když ještě nepoznám, jestli je má šedé, nebo modré," popsal pacient.

Pavela je po Haně Charvátové, kterou zlínští lékaři operovali předloni v listopadu, teprve druhým člověkem v Česku, který dostal umělé rohovky vyvinuté vědci v americkém Bostonu. Podle serveru zákrok zatím může provádět jen zlínská klinika Gemini.

Léčbu si pacienti musí zaplatit sami. Operace obou očí vyjde na 200 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám