Hlavní obsah

Česko znovu sevře sibiřský mráz, teploty spadnou k -20

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studené východní proudění, které bude v následujících dnech ovlivňovat počasí v České republice, přinese kromě inverze a zhoršených rozptylových podmínek také tuhé mrazy. Teploty při vyjasnění mohou na některých místech znovu klesat až k minus 20 stupňům Celsia. Novinky o tom informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Článek

Studený vzduch ze Sibiře, který začal ovlivňovat počasí v ČR, narušil očekávání meteorologů, kteří na druhou únorovou dekádu předvídali spíš příjemnější teploty nad bodem mrazu.

Honsová připomněla, že zatímco minulý pátek byla průměrná denní teplota v hlavním městě na bodu mrazu, o víkendu poklesla na minus 4,5 stupně Celsia a na pondělí již meteorologové očekávají denní průměr minus 6,5 stupně Celsia.

"To je zhruba devět stupňů pod dlouhodobým průměrem," doplnila Honsová s tím, že v pondělí ráno naměřili na chatě Jizerka minus 19,5 stupně Celsia.

Zhruba do čtvrtka očekávají inverzní charakter počasí s nízkou oblačností. Na horách se může oblačnost protrhat a může se objevit i slabé sněžení. Setkávat se budeme i s mrznoucími mlhami.

Ranní teploty se budou do čtvrtka pohybovat mezi minus devíti a minus 13 stupni Celsia, v horských oblastech při vyjasnění až minus 20. Přes den se v úterý musíme připravit na teploty mezi minus sedmi a minus třemi stupni, ve středu a ve čtvrtek může být ještě o jeden stupeň chladněji.

Situace se začne měnit ze čtvrtka na pátek, kdy meteorologové očekávají, že počasí u nás začne ovlivňovat tlaková níže. Ta s sebou přinese další sněžení, přičemž napadnout by mohlo až 10 centimetrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám