Hlavní obsah

Kokain prodávaný v ČR je koktejlem různých léků

Právo, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kvalita kokainu na českém drogovém trhu podle detektivů z Národní protidrogové centrály v posledních letech rapidně klesá. Zatímco ještě loni se prodávaly dávky se šedesátiprocentní koncentrací kokainu, loni už byl průměrný podíl drogy v dávce pouze dvacetiprocentní.

Článek

Uvedl to na úterní tiskové konferenci šéf protidrogového útvaru Jakub Frydrych s tím, že kokain se ředí především nejrůznějšími léky, v poslední době především přípravkem Levamisol.

„Ten se přitom používá ve veterinární medicíně k odčervení, dá se tedy říci, že uživatelé takto ředěného kokainu se zároveň odčervují,“ poznamenal k tomu ředitel Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti Viktor Mravčík. Dealeři podle něj často drogu ředí také lidokainem, používaným k místnímu znecitlivění.

Podle Mravčíka nelze volně dostupný Levamisol v droze zjistit čichem ani chutí, ale jen chemickým rozborem. Veterinární přípravek přitom obsahovala polovina loni zajištěného kokainu, zhruba od poloviny roku dokonce téměř všechen.

Reklama

Výběr článků

Načítám