Hlavní obsah

Tendr na státní maturity vyhrála Logica CR

– Praha • Aktualizováno

Společnost Logica CR vyhrála tendr na státní maturity. Za 328 miliónů korun zajistí na příštích pět let logistiku zkoušek. Odklad maturit podle ministerstva školství nehrozí. O zakázku se v soutěži dále ucházely firmy IBM, Siemens a NESS. Výsledek tendru v úterý oznámilo ministerstvo.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně školství Miroslava Kopicová

Článek

Státní maturity, které mají standardizovat výstupní úroveň žáků středních škol a gymnázií, byly v minulosti několikrát odsunuty.

Další dvě zakázky za 82 miliónů budou teprve vypsány. Mají zajistit třeba rozvoz zkušebních testů z řídicího centra do škol. Tyto testy budou do škol ještě převáženy fyzicky, další komunikace mezi školami a centrem už ale bude elektronická. Vítěz tendru proto bude muset zajistit i bezpečné spojení mezi školami a centrem tak, aby logistika maturit nebyla ničím narušena.

"Bylo investováno mnoho peněz a energie, školský výbor Poslanecké sněmovny MŠMT podporuje, přípravy běží naplno, a najednou se začnou ozývat hlasy, které bez elementárního porozumění problému začnou toto všechno zpochybňovat," ohradila se ministryně Kopicová proti kritice.

Strany se neshodnou

Sociální demokraté o víkendu oznámili, že jejich prioritou ve školství je zavést časově flexibilnější standardizované zkoušky (třeba z jazyka), jež by nahradily těžkopádné státní maturity. Za start státních maturit se naopak staví občanští demokraté.

Proti maturitám v minulosti několikrát protestovali studenti a výhrady k nim mají i někteří pedagogové.

V prvním roce by se jednotných zkoušek mělo zúčastnit přibližně 107 000 studentů z asi 1300 škol.

Logica
Společnost se zaměřuje na poskytování služeb v oblasti informačních technologií (IT). Kromě České republiky působí také v 35 dalších zemích světa. Zaměstnává přes 36 tisíc lidí. Založena byla v roce 1969, funguje jako společnost s ručením omezeným s hlavním sídlem v Nizozemsku. V uplynulých letech pracovala pro firmy Transgas, InBev, RadioMobil či vyvíjela program pro výzkum vesmíru ESA Columbus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám