Hlavní obsah

Paroubek se ostře obul do kritičky své ženy: Má větší ambice než schopnosti

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ostře reagoval na prohlášení předsedkyně Sociálnědemokratických žen Jindřišky Maršové o "poněkud paradoxním zapojení" jeho manželky do předvolební kampaně. "Paní Maršová zřejmě řeší osobní problém, má větší ambice než schopnosti," řekl v pondělí odpoledne Právu Paroubek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Paroubek s manželkou Petrou

Článek

Plánovanou účast své ženy na 60 až 70 mítincích před jarními volbami do parlamentu považuje za přínosnou. "Možná by bylo vhodné položit si otázku, kdo voliče víc zajímá, zda moje žena nebo Maršová," uvedl. Manželčina práce na předvolební kampani sociální demokracie nebude podle něj "žádnou procházkou růžovým sadem".

Maršová uvedla, že je sice chvályhodné, když manželka podporuje svého muže politika, ale působí zvláštně, pokud s ním přijede na sjezd delegátů ČSSD, kde jsou jen skoro samí muži. Zapochybovala také o politickém zaměření Petry Paroubkové. „Bývalá manželka Jiřího Paroubka alespoň byla členkou strany," citují Maršovou ParlamentniListy.cz. [celá zpráva]

Foto: Peška Stanislav, ČTK

Předsedkyně Sociálně demokratických žen Jindřiška Maršová (vpravo) a výkonná ředitelka občanského sdružení Altisa Jana Outratová na pietní vzpomínce k uctění památky političky Milady Horákové v roce 2008.

"Když někdo chce kritizovat, měl by pracovat alespoň se základními informacemi. Moje manželka je členkou sociální demokracie už déle než 2,5 roku. V zásadě to však není důležité. Podstatné je, že vždycky volila ČSSD," oponoval Paroubek. .

Ženy do politiky zapojujeme, hájil se Paroubek

Maršová svého předsedu kritizovala také kvůli malému počtu žen v nejvyšších patrech stranické politiky. "O zapojení žen do politiky hovoří, ale ve skutečnosti pro to nic nedělá," uvedla. Paroubek se hájil jmény dvou historicky prvních českých hejtmanek Jany Vaňhové a Milady Emmerové, které do křesel vynesla oranžová vlna v posledních krajských volbách. Navíc Maršovou vyzval, že pokud umí zapojit ženy do politiky lépe než on, může to ukázat. "Neříkám, že máme nějaké zázračné výsledky, ale pracujeme na tom. Ovšem pokud má kolegyně Maršová nějaké lepší nápady, pak ať je předloží a my se jimi budeme zabývat," dodal.

Podle Maršové při 30% vítězství ČSSD a současném postavení žen na kandidátkách hrozí, že budou národu vládnout muži. Ženy by se podle ní nedostaly do parlamentu hned v sedmi krajích.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubkova exmanželka pózovala pro kalendář

Bývalá manželka šéfa ČSSD Jiřího Paroubka Zuzana (51) si zkusila roli modelky. Pózovala věhlasnému fotografovi Jakubovi Ludvíkovi pro diář na letošní rok.

Výběr článků

Načítám