Hlavní obsah

Praha bude mít rekordní cyklostezku, stojí víc než silnice I. třídy

Novinky, jas
Praha

Pražský magistrát se rozhodl nechat ve Vysočanech postavit tříkilometrovou cyklostezku za 150 miliónů korun. Projekt, který měl původně stát 86 miliónů, se svou cenou 50 miliónů za kilometr podobá spíše silnici první třídy.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

O ceně stezky, která vede kolem areálu bývalé ČKD a měla by být otevřena za měsíc, informoval Český rozhlas Radižurnál.  Celkem 95 miliónů Praha získala z fondů Evropské unie.

Na komunikaci pro cyklisty se sice nachází sedm mostů a mimoúrovňových křížení, ale i tak jde o vysoce předražený projekt. Rozhlas cituje Jaroslava Martinka z Centra dopravního výzkumu, který tvrdí, že průměrná cena cyklostezky v ČR je kolem 6,81 miliónu.

Magistrát tvrdí, že cenu navýšila především stavba dvojice mostů, z nichž dva nejsou doposud využité. Celá věc se navíc táhla přes dva roky.

"Cyklostezka vede po trati bývalé železniční vlečky. Pozemky pod ní původně patřily soukromému developerovi," cituje rádio opozičního zastupitele ze sociální demokracie Petra Hulinského.

Pozemky se údajně směňovaly se společností, která sídlila na Panenských ostrovech, a město na oplátku nabídlo pozemky, na kterých se může stavět rodinná bytová výstavba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám