Hlavní obsah

Poslanci ODS se rozhádali kvůli korupci

Právo, Lukáš Bek
Praha

Občanští demokraté pokračují ve šňůře hádek, které jim až dosud přinesly výrazný pokles preferencí. Smírný dojem, který se v posledním týdnu snaží vytvářet před kamerami, vzal v úterý za své. Jednání poslaneckého klubu ODS bylo totiž opět bouřlivé. Podle informací Práva se občanští demokraté pohádali kvůli korupci v jimi ovládaných městech a obcích.

Článek

Poslední kapkou byla nedávná výtka bývalého prezidenta Václava Havla, který kritizoval praktiky v hlavním městě, na jehož radnici má ODS absolutní většinu.

Jako bumerang?

Pražský poslanec Petr Bratský v úterý na dotaz Práva, zda na jednání klubu přišla na přetřes korupce, uvedl: „Mluvilo se samozřejmě vůbec o klientelismu na všech radnicích, nejenom na pražské. Prostě všude, kde jsou naši starostové a kde jsou starostové i za jiné partaje, kteří jsou tam déle než jedno volební období, je obrovské nebezpečí.“

Přitom boj proti korupci vytáhl šéf ODS Mirek Topolánek jako jedno z hlavních témat volební kampaně. Mohlo by se jim však vrátit jako bumerang.

V prvním čtení podpoří Pecinu

ODS se chce zjevně zbavit nálepky strany, jejíž politici jsou zejména na komunální úrovni spjatí s korupcí. Přes dřívější kritiku se strana v úterý rozhodla v prvním čtení nechat projít Sněmovnou protikorupční balíček ministra vnitra Martina Peciny, kde ale občanským demokratům vadí agent-provokatér a beztrestnost korunního svědka.

ODS zároveň bije na poplach. Ještě v tomto volebním období chce narychlo předložit vlastní nápady. „V rámci boje proti korupci chceme navrhnout nějaké věci, které to znepříjemní všem lidem, kteří jsou dlouhodobě v nějakých funkcích,“ uvedl Bratský.

Na jednání poslaneckého klubu se občanští demokraté dohodli, že ještě během úterka každý, kdo má zájem, přednese svůj návrh místopředsedovi strany Ivanu Langrovi. „Pak s tím ODS vyjde jako s tématem,“ řekl Bratský.

Jedním z opatření by mohlo být třeba povinné veřejné otevírání obálek ve výběrových řízeních, přičemž by měl být pořízen televizní záznam, který by byl následně umístěn na internetu.

Když je podle Bratského některý komunální politik ve funkci déle než jedno volební období, tak to „vede k prorůstání zájmů firem do práce radnic. Domnívám se, že to je správný boj, který si ODS pro sebe dala a s kterým chce uspět v boji proti korupci“, dodal Bratský.

 Tluchoř: agent-provokatér je nepřijatelný

Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř včera nechtěl jednání klubu na dotaz Práva komentovat. Nicméně poznamenal: „Určitě jsme se na tom klubu rozhodli, že rozhodně nebudeme blokovat zařazení onoho vládního propolicejního balíčku, první čtení umožníme.“ To podle Tluchoře otevře debatu o tomto tématu.

Dosud se přitom špičky ODS o Pecinově návrhu vyjadřovaly odmítavě. Tluchoř nadále trvá na tom, že například zavedení agenta-provokatéra je nepřijatelné. Princip korunního svědectví je podle něj v pořádku, ale v návrhu je prý nesmyslně postaven.

Pospíšil přijde s vlastním návrhem

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil Právu potvrdil, že ODS chce přijít s vlastní iniciativou ještě v tomto volebním období. „Filozofie toho návrhu je mnohem větší transparentnost,“ řekl Pospíšil.

Snahu o to, aby ODS působila jako strana bojující s korupcí, dokresluje také včerejší návrh jejího místopředsedy Petra Nečase. Ten na jednání Sněmovny předložil návrh na zařazení bodu požadujícího informaci ministra vnitra o vyšetřování kauzy úplatkářství v souvislosti s pořízením letounů gripen.

Reklama

Výběr článků

Načítám