Hlavní obsah

Praha nasadila do boje se sněhem stovky úředníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sníh začalo v Praze v úterý odklízet asi 750 úředníků magistrátních organizací. Metropole tak chce odstranit sníh z cest centrálních částí Prahy. Úředníci tak vyrazili ráno místo do kanceláře do terénu v reflexních vestách s lopatami v ruce.

Článek

Nasazení úředníků už v pondělí avizoval náměstek primátora Rudolf Blažek. Zároveň slíbil, že silničáři se do rána zaměří na úklid dosud neošetřených komunikací, o které se podle vyhlášky starat nemusí, a okolí tramvajových výhybek. Hasiči zase varují před stromy, které by v pražských lesoparcích mohly pod náporem sněhu padat.

Podle Blažka vyslaly do ulic na mimořádnou brigádu 750 svých zaměstnanců magistrát, městská policie, dopravní podnik, správa služeb a Technická správa komunikací (TSK). Čistí zejména chodníky a přechody v městských částech 1, 2, 3, 7 a 9. "Nejsou to zaměstnanci technické údržby, ale zaměstnanci z kancelářských pozic," řekl Blažek. Pokud bude potřeba mimořádná brigáda, bude podle náměstka vyhlášena i ve středu.

Foto: Michaela Říhova, Právo

Ruku k dílu přiložil na Chodově i generální ředitel podniku Pražské služby Patrik Roman (vpravo v popředí).

Kdo se úklidu účastní, určili ředitelé jednotlivých organizací. Podle ředitele pražského dopravního podniku Martina Dvořáka jejich zaměstnanci pomohou zejména v oblasti Prahy 9, ve sněhové pohotovosti budou hlavně lidé z vozovny Hloubětín. Dodal, že již v pondělí byli do ulic posláni pracovníci dispečinku, kteří dostali za úkol udržovat provozuschopné tramvajové výhybky.

Pražští hasiči varují, aby lidi nepodcenili nebezpečí stromů v pražských parcích a lesích. Ty by mohly pod náporem sněhu praskat a chodce zranit, řekl ředitel pražských hasičů Dalibor Gosman.

Ředitel záchranné služby Zdeněk Schwarz uvedl, že za tři dny kalamity jejich lékaři ošetřili 30 až 40 lidí, kteří upadli na chodníku. Ředitel strážníků Vladimír Kotrouš dodal, že městští policisté se dnes zaměřili především na dohled u přechodů, kde přecházejí děti do škol. Se speciální technikou také pomáhali vyprostit zapadaná vozidla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám