Hlavní obsah

Vzácnou srnu albína pokousali psi, pomohli jí v zoo

Do ústecké zoologické zahrady se v neděli dostala neobvykle zbarvená srna s bílou srstí a červenýma očima. Albína do zoo přivezli městští policisté, kteří ji odchytili u hřbitova v ústecké čtvrti Krásné Březno. Srnu zranili psi, nyní je již v pořádku. V pátek to uvedla mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová.

Článek

Po odchytu byla srna ošetřena ve veterinární ordinaci. "Naštěstí nebylo poranění závažné, takže srnce byla rána zastříkána, byla jí aplikována antibiotika a byla umístěna v klidném boxu," uvedla Vrabcová na internetových stránkách ústecké zoologické zahrady.

Podle ní to zpočátku vypadalo, že srna nemá přirozenou ostražitost vůči lidem, ale bylo to pravděpodobně způsobeno pouze vyčerpáním. Již po třech dnech se vzpamatovala a projevuje se jako plaché zvíře, které je z přítomnosti lidí velice nervózní. Ústecká zoo srny běžně nechová, po dohodě s kolegy ze Zoo Děčín proto rozhodla, že bude albín umístěn v jejich expozici zaměřené na faunu Českosaského Švýcarska.

Podle zooložky z ústecké zoo Petry Padalíkové byla bílá srna do Děčína převezena na Silvestra ráno. Společnost jí mají dělat dvě další srny, ovšem klasického zbarvení.

Albinismus je u srn neobvyklý. Netradičně zbarvená zvířata mají problémy s životem v přírodě nejen kvůli svému nápadnému zbarvení, ale zejména kvůli nedostatku pigmentu v očích, což způsobuje poruchy vidění a světloplachost. Podle myslivců se traduje pověst, že ten, kdo střelí bílou srnu, do roka zemře.

Reklama

Výběr článků

Načítám