Hlavní obsah

Česko zapadalo sněhem, silničáři ale bojují srdnatě

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohutné přívaly nového sněhu sužují od středečního odpoledne většinu území České republiky. Největší problémy sněžení způsobuje motoristům. Silničáři nasadili veškerou techniku a celou noc udržovali hlavní tahy v zemi sjízdné. Přesto situace na českých silnicích ve středu ráno není vůbec jednoduchá.

Článek

Pražští silničáři kvůli čtvrteční sněhové nadílce sypali komunikace na území metropole celou noc. Posypové vozy do rána ošetřily především hlavní dopravní tahy. První sníh zatím žádné potíže v dopravě nezpůsobil, komunikace jsou nyní většinou mokré a bez problému sjízdné.

Na nejdůležitější dopravní tepny vyjeli silničáři v metropoli poprvé ve středu odpoledne a pak i večer. "Ve 22:30 jsme poslali 55 sypačů na silnice druhého a třetího pořadí, po půlnoci dalších 69 vozů," uvedl mluvčí pražské zprávy komunikací Tomáš Mrázek.

Silnice ve Zlínském kraji jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Komunikace pokrývají zbytky rozbředlého sněhu, ve vyšších polohách leží na některých cestách nižších tříd vrstva ujetého sněhu až do pěti centimetrů. Zejména do horských oblastí by řidiči neměli vyjíždět bez zimní výbavy.

Na některých místech regionu, například na Vsetínsku, stále sněží. Podle meteorologů by podobné počasí mělo vydržet i přes víkend. Teplota se ve Zlínském kraji dnes ráno pohybuje od minus deseti do minus šesti stupňů Celsia.

Ve středních Čechách napadlo do čtvrtečního rána několik centimetrů sněhu. Všechny silnice jsou s opatrností sjízdné. Na vozovkách leží místy rozbředlý nebo ujetý sníh.

Rozbředlý sníh po chemickém ošetření leží na dálnicích D5, dálnice D1 je po chemickém ošetření mokrá. Většina rychlostních komunikací a silnic první třídy je holých a mokrých, místy se zbytky sněhu. Vrstva ujetého sněhu krytá posypem je na silnicích ve vyšších polohách na Benešovsku a Příbramsku.

Silničáři na většině míst Moravskoslezského kraje označují situaci jako mimořádně naléhavou. Podle silničářů na Frýdecko-Místecku a Bruntálsku jsou všechny silnice sjízdné se zvýšenou opatrností.

Na silnicích první třídy většinou leží rozbředlý sníh po chemickém ošetření, na silnicích druhé a třetí třídy je často uježděná vrstva sněhu pokrytá posypem. Dálnice D1 je mokrá po chemickém ošetření. Vyplývá to z informací krajské správy silnic.

Jen se zvýšenou opatrností jsou sjízdné výše položené silnice na jižní Moravě. Na některých z nich leží až třícentimetrová vrstva uježděného sněhu. Jde hlavně o vedlejší komunikace druhých a třetích tříd, které nemohou být kvůli ochraně přírody chemicky ošetřeny.

Dálnice D1 a všechny komunikace v Brně jsou bez problémů průjezdné. Opatrnost je nutná na dálnici D2. Silničáři předpokládají, že sníh na komunikacích brzy odtaje.

Silnice na Vysočině jsou kvůli sněžení sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Na frekventovaných tazích, udržovaných chemickým posypem, se vyskytují zbytky rozbředlého sněhu. Vozovky nižších tříd pokrývá ujetý sníh, uvedli krajští silničáři. V kraji mrzne, od středy napadlo několik centimetrů sněhu.

Jízdu se zvýšenou opatrností doporučují motoristům silničáři na většině vozovek v Olomouckém kraji. Na severu regionu na nich leží vrstva nového sněhu, v níže položených oblastech motoristé na silnicích místy narazí na rozbředlý sníh.

Vrstva nového sněhu pokrývá vozovky prvních až třetích tříd na Jesenicku. V okrese sněží nepřetržitě od středečního rána. Do čtvrtka ho mohlo napadnout zhruba deset centimetrů.

V Královéhradeckém kraji v noci napadlo až pět centimetrů sněhu, silnice jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné.

Vrstva sněhu zůstává na komunikacích ve vyšších polohách, na hlavních silničních tazích a v nižších partiích kraje jsou na cestách po chemickém ošetření zbytky rozbředlého sněhu, informují silničáři na svých webových stránkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám