Hlavní obsah

Vláda určila, jak velké je "malé množství drogy"

– Praha • Aktualizováno

Vláda v pondělí rozhodla o limitech pro držení drog, po Novém roce nebude trestné držení méně než 1,5 gramu heroinu a jednoho gramu kokainu. Povolené množství marihuany pak bude 15 gramů. Návrh podle ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové vychází ze současné právní praxe.

Článek

Kovářová také uvedla, že pěstitelé kaktusů, které obsahují omamné látky se nebudou muset obávat kriminalizace. "Pěstitelé kaktusů nebudou postihováni, mohou požádat o povolení stejně tak, jako tomu bylo dříve," uvedla na tiskové konferenci ministryně.

Kovářová tak vyvrátila spekulace, které se začaly šířit minulý týden po jednání vlády, kdy stanovila limity pro rostliny obsahující omamné látky. Mezi ty patří například konopí, kokainovník, kaktusy obsahující meskalin nebo lysohlávky.

Pěstitelé se obávali, že beztrestně mohou mít například ve sklenících pouze pět rostlin a to s tím vědomím, že se dopouštějí přestupku. Podle Kovářové to byly zbytečné obavy, protože na pěstitele exotických rostlin nový trestní zákoník pamatuje stejně jako loni.

DrogaPovolené množství
Konopí, kokainovník, kaktusy obsahující meskalinpět rostlin
Marihuana15 gramů sušiny
Hašiš, pryskyřice z konopípět gramů
Houby s halucinogenními účinky40 hub
Extázečtyři tablety či kapsle nebo více než 0,4 gramu práškové či krystalické substance
LSDpět papírků, tablet, želatinových kapslí nebo krystalů
Kokainjeden gram
Pervitin, metamfetamin, amfetamin2 gramy
Heroin1,5 gramu

V tabulkách se zároveň nově objevily i látky, jejichž držení nebylo doposud v ČR postihováno. Jde například o takzvaný khat, což je přírodní stimulant, který se jako listí žvýká. Vedle toho budou moci lidé mít u sebe až 40 hub s halucinogenními účinky. Pokud lidé spáchají přestupek vztahující se k pěstování omamných rostlin, mohou dostat až patnáctitisícovou pokutu.

Zákoník rozlišuje například přechovávání marihuany a hašiše pro vlastní potřebu, za které bude hrozit až rok vězení, od držení ostatních drog, za které bude možné udělit až dvouletý trest.

Tabulky jsou vůči narkomanům mírnější

Podle návrhu ministerstva spravedlnosti bude u extáze povolená hranice, do níž nebude její přechovávání kriminálním činem, čtyři tablety nebo kapsle. Hašiše budou moci lidé mít u sebe až pět gramů, držení LSD bude trestné u pěti papírků, tablet, želatinových kapslí nebo krystalů. Vládní nařízení určuje také dávku psychotropní látky, kterou musí droga obsahovat, aby ji za ni bylo možné považovat. 

Ministerstvo spravedlnosti připravilo tabulky s konkrétními hodnotami pro potřeby soudců, státních zástupců a policistů. Jsou mírnější než ty, podle nichž se státní orgány měly řídit doposud.

Narkomanům by tak v případě jejich schválení prošlo větší množství drog pro vlastní potřebu než nyní, a nehrozilo by jim za jejich vlastnění vězení, ale jen přestupkové řízení.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám