Hlavní obsah

Studenti nejstarší sklářské školy v Evropě protestovali proti jejímu zániku

– Kamenický Šenov
Právo, Jaroslav Švehla

Na protestní pochod se v pondělí po osmé hodině ráno vydalo na sedmdesát studentů Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově, kterou chce její zřizovatel Liberecký kraj zrušit a studenty přestěhovat do sklářské školy v Novém Boru.

Protest studentů v Kamenickém ŠenověVideo: Právo

 
Článek

Studenti z Kamenického Šenova s transparenty a rakví symbolizující možný zánik nejstarší sklářské školy v Evropě, došli na nedalekou Panskou skálu a potom se přesunuli před budovu novoborské školy, jejíž ředitelce Iloně Jindrové se marně snažili předat své prohlášení. Ředitelka Mezi studenty nepřišla, pouze vzkázala, že se věnuje školní inspekci.

"Naše škola má delší tradici a kdybychom chtěli do Nového Boru, přihlásili bychom se tam rovnou,“ řekla své argumenty jedna z protestujících studentek, jejíž tvář zdobilo namalované logo kamenickošenovské sklářské školy. 

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Studentům se nelíbí, že jejich škola s historickou tradicí by se měla sloučit se školou v Novém Boru, kde kvůli nezájmu nebyl ani otevřen pro skláře ročník.

Liberecký kraj chce školy sloučit do Nového Boru kvůli nedostatku studentů. "Na sklářskou střední školu v Novém Boru se loni přihlásili pouze tři uchazeči o studium a vůbec tam neotevřeli první ročník. V Kamenické Šenově studuje v prvním ročníku 13 žáků," řekl ředitel sklářské školy v Kamenickém Šenově František Janák. 

Proti chystané likvidaci světoznámé školy, o jejímž osudu definitivně rozhodnou krajští zastupitelé v lednu, vznikla i petice, kterou podpořila řada umělců z celého světa. 

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Studenti protestují proti sloučení Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově se sklářskou školou v Novém Boru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám