Hlavní obsah

Kongresem socialistů otřásalo burácení proti kapitalismu

Právo, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Průmyslovým palácem na pražském Výstavišti, kde probíhá 8. kongres evropských socialistů, otřásalo burácení proti kapitalismu. Šéf socialistů v Evropském parlamentu Martin Schulz se při kritice kapitalistického zřízení natolik rozhorlil, že jeho zvýšený hlas byl slyšet i na prostranství před budovou. Už ráno šéf ČSSD Jiří Paroubek přivítal evropské socialisty oslovením "soudružky a soudruzi".

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Předseda Strany evropských socialistů Poul Nyrup Rasmussen

Článek

„Mezinárodní kapitalismus, agresivní spekulace, nesmějí pokračovat, je potřeba jim udělat přítrž,“ prohlásil Schulz, který požaduje více solidarity a více socialismu. Lidé podle Schulze od socialistů očekávají, že jim zajistí výchovu a vzdělání. „Vzdělání je klíč k socialismu,“ míní.

„Padl SSSR, ale neznamená to, že zvítězil kapitalismus, Když necháme kapitalismus rozhodovat nadále, budou milióny obětí,“ burácel Schulz od řečnického pultíku. „Nejsem kapitalista,“ vyznal se a vyzval k omezení spekulací a zrušení daňových rájů.

Podle Schulze je socialismus přítomen v každé zemi EU. Věnoval se také prohrám socialistů ve volbách. „Lidé nešli doprava nebo k extrémní levici, lehli si doma na pohovku,“ prohlásil Schulz, podle kterého musí socialisté plnit sliby dané voličům.

Paroubek přivítal „soudružky a soudruhy“

Šéf ČSSD Paroubek v pondělí přivítal zástupce sociálně demokratických a socialistických stran z celé Evropy oslovením "soudružky a soudruzi". Mezi evropskými socialisty věc běžná, v Česku se ale členové ČSSD oslovují "přítelkyně, příteli", soudruhování je vyhrazeno jen pro KSČM.

„Vážení přátelé, dámy a pánové, soudružky a soudruzi, vážení hosté,“ zahájil Paroubek svůj projev na 8. kongresu Strany evropských socialistů (PES). Setkání, které hostí ČSSD, se koná v Průmyslovém paláci na Výstavišti.

Foto: Jan Koller , ČTK

Šéf ČSSD Jiří Paroubek v objetí se slovenským premiérem Robertem Ficem

Kongres je „bezuhlíkový“, používají se zde například tužky ze škrobové moučky a šňůrky z bambusových vláken.

Paroubek hýřil sebejistotou. V projevu vyslovil přesvědčení, že kdyby se konaly předčasné volby, byl by už premiérem. Paradoxní přitom je, že právě podzimní volby znemožnila ČSSD, která odmítla podpořit rozpuštění Sněmovny. „Kdyby věci probíhaly standardním způsobem, zřejmě bych vás dnes vítal nejen jako předseda ČSSD, ale znovu i jako předseda vlády ČR,“ prohlásil o sobě Paroubek.

Stranu dál povede Rasmussen

Na sjezdu byl zvolen také staronový předseda PES Poul Nyrup Rasmussen. Bývalého dánského premiéra, který byl jediným kandidátem, zvolila drtivá většina delegátů. Získal 327 hlasů, proti bylo šest.

Evropské socialisty trápí, že ačkoliv je krize, ve volbách prohrávají, lidé jim nevyslovují podporu. „Až na světlé výjimky nevítězíme, a dokonce překvapivě získávají podporu konzervativní či dokonce liberální politické strany, a to jak ve volbách do Evropského, tak i do národních parlamentů,“ konstatoval Paroubek. Nyní to chtějí socialisté zvrátit.

Paroubek se také evropským socialistům pochlubil, jaký má ČSSD vliv na vládu Jana Fischera. „Po pádu pravicové koaliční vlády vedené ODS letos v březnu, máme silný vliv na tzv. úřednickou vládu Jana Fischera, byť naši nominanti netvoří nadpoloviční většinu,“ uvedl šéf ČSSD

Reklama

Výběr článků

Načítám