Hlavní obsah

Zatoulaný ultralight si to namířil na Ruzyni a předběhl dopravní letadlo

Novinky, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Neobvyklou událost řešili pracovníci Řízení letového provozu (ŘLP) v neděli dopoledne. K mezinárodnímu letišti v Praze Ruzyni mířil ultralight, který nekomunikoval. Letový dispečer považoval stroj za letoun v nouzi a přednostně jej navedl na přistání, přičemž zastavil přistávající dopravní stroj.

Foto: Alexandra Mlejnková , ČTK

Ilustrační foto

Článek

"Stroj letěl bez spojení a komunikace a přímo směřoval na letiště Praha," řekl Novinkám mluvčí ŘLP Richard Klíma.

"Řídící se domníval, že jde o letoun v nouzi, na základě čehož zastavil letadlo, které bylo připraveno na přistání," doplnil Klíma. Ve chvíli, kdy pilot zatoulaného ultralightu změnil směr a vydal se směrem k letišti Vodochody, povolil dispečer přistání vyčkávajícímu dopravnímu stroji.

Podle Klímy řídící letového provozu dodržel standardní postup. "V žádném případě nebyla ohrožena bezpečnost letového provozu," ujistil mluvčí ŘLP.

Incident bude řešit Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN), který by měl objasnit, jak se pilot ultralightu do chybného kursu dostal a proč nekomunikoval.

Díky zprávě ÚZPLN vyšel nedávno najevo vážný incident, při kterém se dvě letadla ČSA dostala do nebezpečně těsné blízkosti, o němž jako první informovaly Novinky. [celá zpráva]  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám