Hlavní obsah

Jakeš chce honorář za svůj legendární projev z Červeného Hrádku

"Milión, dva milióny berou!" rozčiloval se na adresu nespokojených umělců bývalý generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš v červenci 1989 ve svém projevu na Červeném Hrádku, jehož záznam unikl na veřejnost a stal velmi populárním. Nyní chce Jakeš za šíření svého legendárního projevu dostat zaplaceno.

Článek

"Ani žádný honorář jsem nedostal. Žádný. Proto chci říct vnučce, která je právničkou, aby zjistila, co s tím mám dělat," řekl Jakeš v rozhovoru pro časopis Týden, jak se dívá na to, že cédéčko s tímto projevem už se několik let prodává například v Levných knihách.

"Ani žádný honorář jsem nedostal. Žádný. Proto chci říct vnučce, která je právničkou, aby zjistila, co s tím mám dělat," řekl Jakeš v rozhovoru pro časopis Týden, jak se dívá na to, že cédéčko s tímto projevem už se několik let prodává například v Levných knihách.

Vždycky musí pustit ten přeřek, kdy jsem místo brojler řekl bojler. Prostě ze mě dělají blbečka.
Miloš Jakeš

Podle právníka osloveného časopisem nemá Jakeš příliš velké šance, neboť za projev už zaplaceno dostal, a to jako zaměstnanec státu v rámci své mzdy. Autorský zákon navíc stanoví výjimku, která se týká právě politických projevů či řečí pronesených při úředním jednání.

Jakeš svým proslovem k předsedům okresních výborů strany v místním kulturním domě nechtěně pobavil celý národ. Lítostivě přiznával tristní situaci ve vedení státu i KSČ, útočil na opozici a nejednou vypouštěl z úst výroky zcela postrádající smysl. Záznam pořídil zaměstnanec Československé televize, prostřednictvím Alexandra Vondry se pak dostal mezi občany.

Mezi největší rétorické "skvosty" Jakešova projevu patří například věty o tom, že KSČ nesmí být "sama jako kůl v plotě", o zpěvačce Haně Zagorové, která je "milá holka, ale ona už tři roky po sobě bere 600 tisíc každý rok", či o nástrahách přestavby, což je proces, "v kterým se ne každý dost dobře vyzná".

Lidé z Jakešova projevu cítili naději, že komunistická moc s takovým vedením už dlouho nevydrží.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Milouš Jakeš

"Podívejte, ani po dvaceti letech některá média nemohou pracovat bez vzpomenutí Hrádku, vždycky musí pustit ten přeřek, kdy jsem místo brojler řekl bojler. Prostě ze mě dělají blbečka," řekl Týdnu Jakeš.

Socialismus se vrátí, míní Jakeš

Bývalý komunistický lídr dále v rozhovoru prohlásil, že k listopadové revoluci v roce 1989 nebyl důvod. "Ekonomika fungovala, životní úroveň byla dobrá," řekl Jakeš s tím, že socialismus se jistě vrátí.

Po převratu došlo podle Jakeše k likvidaci a rozkradení bohatství tehdejšího Československa. "Všechno bylo utraceno," prohlásil s tím, že kdyby pokračoval socialismus, byla by dávno dostavěná dálniční síť, temelínská elektrárna i okruh kolem Prahy.

Sedmaosmdesátiletý Jakeš dále obvinil z rozpoutání událostí v listopadu 1989 "nešťastnou Gorbačovovu přestavbu".

"Rukama vedení Komunistické strany Sovětského svazu byl zlikvidován socialismus v Evropě. A kde je dnes ta Gorbačovova morálka a nové myšlení a já nevím, co všechno hlásil," řekl Jakeš.

Výběr Jakešových nezapomenutelných výroků z Červeného Hrádku
"A proto je tak důležitý, ta podpora zespodu, aby my jsme mohli říct: Ne my si to přejem, to lid si to žádá, my s tím souhlasíme, s tím lidem. My plníme jeho vůli, a ne prostě, aby my jsme tam byli sami jak kůl v plotě. "
"Ti umělci, kteří to podepsali. Žádnej z nás nebere takový platy, prostě jako berou oni. Dostávám jednou ročně výpis... seznam těch umělců, kteří berou nad těch 100 tisíc korun. No tak řekněme paní Zagorová, je to milá holka, všechno... ale ona už tři roky po sobě bere 600 tisíc každý rok. A další ne 600, milión, dva milióny berou. Jandové a jiní každý rok. Ty náhodou neprotestovali."
"To není jednoduchý proces ta přestavba. Není. To je proces, v kterým se ne každý dost dobře vyzná a proces, do kterýho mohou vstoupit nepřátelé a vypadají přitom jako přátelé."
"Tu jsme to v minulosti trochu přešvihli, abych tak řekl, s tou socializací."
"Víceméně jsme za všechno jakoby odpovědní. Není chleba, co dělá vláda? Jak to že není chleba, co dělá strana? Jak to řídí, že není chleba? Ptá se někdo v kapitalismu na takovouhle otázku? Vůbec ne, vůbec ho nenapadne, spojovat vládu s tím, že pekař neupekl chleba. Kritizujou pekaře."

Reklama

Výběr článků

Načítám