Hlavní obsah

Praze hrozí časově neomezená stávka v MHD

Právo, če
Praha

Na vyhlášení časově neomezené stávky se v úterý shodli šéfové všech odborových organizací pražského dopravního podniku. Podle předsedy Odborového sdružení pražských dopraváků Petra Pulce už založili stávkový výbor.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Důvodem, který je tomu vede, je dlouhodobé podfinancování DP a také avizované propouštění zhruba pěti set zaměstnanců v příštím roce, které má postihnout zejména opraváře tramvají a autobusů.

Podle Pulce zaplatí podnik na odstupném až 120 miliónů, neboť některým bude muset vyplatit až třináct platů. „Úspory se tudíž mohou dostavit až napřesrok na jaře,“ uvedl.

Odboráři se navíc kvůli finančním problémům DP, jehož ztráty činí již 2,5 miliardy, obávají, že případná platební neschopnost může zapříčinit, že zůstanou v prosinci bez výplaty. „Zaměstnanci nemohou nést odpovědnost za nekvalitní práci objednavatele dopravy,“ řekl Pulec na adresu města, respektive společnosti Ropid, která služby u dopravního podniku objednává.

Zaměstnancům DP se nelíbí ani chystané omezení mezd v příštím roce, ani to, že jejich rodinným příslušníkům byly zastaveny výhody například v podobě tramvajenek, které dostávali za 100 korun na rok.

Kdy bude stávka zahájena, zatím nechtěl Pulec sdělit. „Všichni se to dozvědí včas,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám