Hlavní obsah

Práce šéfa strážníků na právech v Plzni se shoduje se starším spisem kolegy

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Velitel plzeňských strážníků Luděk Hosman před sedmi lety na plzeňských právech předal práci „Obecní a městská policie“, která se v řadě míst shoduje s o rok starší prací jeho někdejšího kolegy Radovana Sládka. Hosman mu dělal jednoho ze tří konzultantů, z městské policie se rekrutovali i další dva.

Foto: Petr Eret, ČTK

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni

Článek

Sládek, který dnes působí v řadách Policie ČR, sloužil u plzeňských strážníků v letech 1992 až 1997. „Luděk Hosman nastoupil asi půl roku po mě, samozřejmě jsme se znali jako kolegové, ale nemohu říci, že bychom byli přátelé,“ řekl Právu Sládek.

„O problematice městské policie jsme se pochopitelně bavili, a když se v roce 1998 stal velitelem – já jsem byl touto funkcí pověřen předtím zhruba rok – tak jsme některé věci spolu konzultovali. Ale určitě to nebylo za účelem vypracování jeho bakalářské práce, a nebo si to alespoň neuvědomuji,“ podotkl Sládek, který podle svých slov Hosmanovu práci ani nikdy neviděl.

Na zmíněné policejní téma jsou ve fakultní knihovně ještě čtyři práce a další dvě nejsou odevzdané.

Sládkův elaborát je starší. Údaje, kdo a kdy si ho půjčoval, vedení knihovny nechce zveřejnit. Podobná jsou si jen obě zmiňovaná díla, další práce se liší.

Hosmanova práce se shoduje se Sládkovou nejen ve většině textové části, ale až na několik výjimek i v seznamu použité literatury. Hosman záležitost odmítl komentovat.

Práce pro experty

Podle Vladimíry Dvořákové, předsedkyně akreditační komise ministerstva školství, se kauzou musí zabývat fakulta. „Je třeba, aby to posoudili experti, případně převzala policie,“ uvedla.

Rektor Západočeské univerzity Josef Průša sdělil, že podezření na plagiátorství zřejmě prošetří grémium odborníků. „Pokud se potvrdí, že jde o opsanou práci, tak zatím nevím, jak budeme postupovat dál,“ sdělil rektor.

„Kdyby šlo o studenta, vyloučíme ho ze školy. Tady však jde o člověka, který udělal nejen bakaláře, ale dosáhl i magisterského a doktorandského vzdělání. S plagiátorstvím na této úrovni jsem se ještě nesetkal,“ uzavřel Průša s tím, že kvůli tomu osloví jiné univerzity, zda někdy něco takového řešily.

Kompletní analýzu textu bakalářské práce šéfa městských strážníků v Plzni Luďka Hosmana chystá také jeho právník a vysokoškolský pedagog Radek Ondruš. „Ještě jsem ony práce neviděl. Chci analýzu, na základě toho se vyjádříme,“ řekl Hosmanův právník ČTK a upozornil, že každý student má vedoucího a oponenta práce. „Městská policie není frekventované téma. Pokud by to byl otrocký plagiát, tak na to museli přijít,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám