Hlavní obsah

Bývalý proděkan Kindl přešel do protiútoku, zkritizoval všechny okolo

Praha
Aktualizováno

Bývalý proděkan právnické fakulty v Plzni Milan Kindl v úterý prohlásil, že požaduje zřízení sněmovní vyšetřovací komise, která by prošetřila kauzy plzeňské právnické fakulty. Vyzval také nevládní organizaci Transparency International, aby konala své poslání a tématu se věnovala.

Článek

Část odpovědnosti za poslední kauzy na Západočeské univerzitě podle Kindla nese ministerstvo školství.

Podle Kindla nové vedení fakulty, kterým je dočasně pověřen exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), už tři týdny bez jakékoli kontroly hospodaří s diplomovými a rigorózními pracemi, takže lze jen velmi těžko určit, zda některé práce opravdu chyběly, nebo zda zmizely až v poslední době.

"Tyto alarmující informace a chaos panující na fakultě mě vedou k tomu, že chci veřejně požádat o zřízení sněmovní komise k vyšetření kauzy právnické fakulty," uzavírá Kindl své prohlášení a vyzval rovněž nezávislou organizaci Transparency International, "aby dostála svého poslání a začala kauzu mapovat".

Vytvoření poslanecké vyšetřovací komise ke kauze údajně neoprávněného udělování akademických titulů na plzeňské právnické fakultě navrhne i ČSSD, a to na schůzi Sněmovny, která začíná v úterý. "Plzeňská kauza poškozuje všechny vysoké školy v ČR,“ řekl k tomu na úterní tiskové konferenci šéf poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka.

Čekal jsem, že "rychlostudentů" bude víc

Ke zjištění, že zhruba 400 lidí vystudovalo fakultu v nestandardně krátké době, Kindl řekl, že jich čekal víc. V textu prohlášení, které má Právo k dispozici, mimo jiné uvádí, že plzeňská fakulta nechávala dostudovat studenty z jiných škol, protože už pět let studovali například v Praze, a ti pak studovali v Plzni výrazně kratší dobu.

Foto: Petr Horník, Právo

Milan Kindl

"Podle šetření rektora ohledně tzv. rychlostudentů je však vše v pořádku, kromě problému pana Harrangozza, jehož studium však vyšetřovala policie. Jeho diplomová práce je součástí policejního spisu," uvedl Kindl s tím, že i tento případ je po policejním prošetření v pořádku. 

"Proč k nám přecházelo tolik studentů? Ta fakulta byla dobrá. Ti studenti a učitelé se znali, bylo tam čtyři stovky studentů a 150 učitelů. Mně vždy záleželo na tom, aby tam byl lidský kontakt. My jsme vždycky usilovali o fakultu s lidskou tváří," hájil před novináři pověst školy Kindl.

Za ukrajinské studenty může Liška

Kindl se také pustil do bývalého ministra školství Ondřeje Lišky: "Exministr Ondřej Liška si v tisku vzpomněl, že opakovaně podepisoval rozhodnutí o omezení či odnětí akreditace pro právnickou fakultu v Plzni. Žádné takové rozhodnutí však nikdy nevydal, tedy asi ani nikdy nepodepsal. Žádné takové rozhodnutí nebylo Západočeské univerzitě nikdy doručeno.“ Liška reagoval, že Kindlově kritice nerozumí. [celá zpráva]

K pochybnému uznávání zahraničního vzdělávání obzvláště studentů z Ukrajiny Kindl sdělil, že za to nezodpovídá fakulta. "Nejde jen o to, že podle zákona o vysokých školách může zahraniční vzdělání uznávat jen rektor univerzity, takže ho uznával rektor a ne fakulta. Jde o to, že ani rektor s uznáváním vzdělání dosahovaného na ukrajinských vysokých školách nesouhlasil, ale jeho zamítavé rozhodnutí opakovaně rušilo a měnilo ministerstvo školství,“ tvrdí dále Kindl.

"Pokud jde o přijímací řízení, dlouhodobě jsem je kritizoval," hájí se dále Kindl s tím, že jeho kritika vyšla například před dvěma lety v březnovém čísle Parlamentních listů.

Podle Kindla zákon o vysokých školách "upravuje nelogická a věcně nesprávná řešení a bez jeho změny nelze ani systém přezkumného řízení změnit".

Poslanci v úterý souhlasili s tím, aby byl na program schůze Sněmovny zařazen návrh ČSSD na zřízení poslanecké vyšetřovací komise ke kauze údajně neoprávněného udělování akademických titulů na plzeňské právnické fakultě. Komise by měla vyšetřit nejen neoprávněné udělování titulů, ale také roli akreditační komise a ministerstva školství. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám