Hlavní obsah

Žáček se zlobí, že vláda krátí ústavu rozpočet

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Ústav pro studium totalitních režimů se bouří proti krácení svého rozpočtu. Hrozí tím, že pokud nedostane peníze navíc, zastaví část své badatelské činnosti. Letos dostal ústav 174 miliónů korun, pro rok příští se mu ale finance kvůli krizi scvrkly na 160 miliónů. Se stejnou částkou může zhruba počítat i pro následující dva roky.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pavel Žáček

Článek

Ačkoli snížení představuje ani ne deset procent rozpočtu, vedení ústavu podle informací Práva hovoří o dramatickém poklesu. Tvrdí, že to naruší dlouhodobý plán instituce, jejímž posláním je badatelská, dokumentační a vzdělávací činnost zaměřená na období nesvobody.

Sobotka: Ať si sníží odměny

Vedení ústavu, v jehož čele stojí Pavel Žáček, argumentuje tím, že vědecký výzkum není možný bez kontinuity. „Pokud by byla v důsledku nedostatku finančních prostředků pro rok 2010 část projektů zastavena, provázelo by jejich opětovné zahájení nutně potenciální nehospodárné nakládání finančních prostředků ze státního rozpočtu,“ odůvodnilo vedení svůj nesouhlas.

„Vzhledem k tomu, že se všichni musí uskrovnit, tak se se škrty v provozní oblasti bude muset vyrovnat i tento ústav,“ reagoval pro Právo soc. dem. šéf rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka.

ČSSD se vznikem této instituce nesouhlasila a Sobotka je stále přesvědčen, že její práci mohl vykonávat některý z ústavů Akademie věd.

„Samostatná existence tohoto ústavu stojí prostředky navíc. Paradoxem jsou vysoké odměny funkcionářů v čele ústavu, v jeho radě. Jen činnost této rady stojí několik miliónů korun ročně. Možná, že kdyby se omezily benefity pro tuto radu a učinila se z toho čestná funkce, tak by se mohlo snížení rozpočtu zhruba o šestnáct miliónů kompenzovat. Rázem bude mít ústav na vědeckou činnost,“ řekl Sobotka Právu.

Jakým projektům hrozí zastavení či utlumení? Prý nebude pokračovat výzkum na téma vývoje zpravodajských služeb, vězeňství v českých zemích, třídní justice, Pražského jara a okupace a kolektivizace v padesátých letech.

Zpomalí se prý i výzkum týkající se např. personálního obsazení bezpečnostních struktur, což je mj. vyhledávání agentů a spolupracovníků StB. Přibrzdí i studie undergroundu či tvorba dějin třetího odboje, omezení čeká i téma politických poprav, smrtí ve vězení či zemřelých na hranicích. Celkem bude utlumeno osm výzkumných témat a dalších pět se jich zastaví.

Ubudou i výstavy

Podle Žáčkova vedení bude muset ústav podstatně zkrátit i svou prezentaci na konferencích či přibrzdit vydávání publikací. Nedostatek financí se dotkne i vzdělávání učitelů moderních dějin.

„Plánovaný základní rozpočet pro rok 2010 de facto zastavuje tuto stránku vědecké činnosti a znemožňuje také komunikovat výsledky vědecké práce veřejnosti,“ tvrdí se v rozpočtové kapitole ústavu, kterou bude projednávat ústavně právní výbor.

Dokument vypočítává, že světlo světa nespatří nejmíň osm publikací, dvě výstavy a stejný počet konferencí a sympózií.

Vedení má představu, že minimálně by měl ústav na svou činnost dostat navíc 4,5 miliónu. Předseda ústavně právního výboru Marek Benda (ODS) sice připouští, že krácení rozpočtu instituce skoro o deset procent není příliš fér, ale podle něho 4,5 miliónu korun „je příběh, který nikdo není schopen ani vnímat“.

Domnívá se, že ústav má šanci uspět až na jaře, kdy se možná někde nějaké peníze objeví. „V situaci, kdy ve Sněmovně má už evidentní převahu levice, si nedovedu představit, že bychom vyvolávali nějaké dramatické hlasování o miliónech pro činnost tohoto ústavu,“ řekl Benda Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám