Hlavní obsah

Pecina chce Komorouse povýšit na generála

Právo, Jakub Troníček
Praha

Bývalý šéf protidrogové centrály a současný první náměstek ministra vnitra Jiří Komorous by měl být podle zjištění Práva povýšen do hodnosti brigádního generála. Navrhl to šéf resortu vnitra za ČSSD Martin Pecina, který Komorouse na vnitro přivedl.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Komorous

Článek

Kromě Komorouse chce také povýšit na generálmajora policejního prezidenta Oldřicha Martinů, který by tak získal nejvyšší možnou hodnost.

„Pan Komorous si to zaslouží za svou dlouholetou práci u policie i teď na ministerstvu vnitra,“ řekl k tomu Právu Pecina. Bývalý šéf protidrogového policejního útvaru má na ministerstvu na starosti boj s extremismem a také policejní reformu.

Komorous však kromě nekompromisního přístupu k drogové problematice proslul i několika kontroverzemi, především angažmá v uskupení Ordo Lumen Templi založeném zpěvákem Danielem Landou. Známá je i jeho hádka z roku 2007 s tehdejším šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Janem Kubicem, který mu vytkl předlistopadové kontakty s komunistickou Státní bezpečnostní (StB). Komorous se už dříve hájil tím, že na škole StB pouze studoval jazyky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina.

Pecinův návrh jmenování nových generálů už schválila vláda, konečné slovo bude mít ale prezident republiky Václav Klaus, který nové generály jmenuje většinou u příležitosti státního svátku.

Letos už přitom odmítl návrh předchozí Topolánkovy vlády na povýšení dnes už bývalých náměstků policejního prezidenta Jiřího Houby a Ivana Bílka na brigádní generály. S nimi měl původně na vrchol hodnostní pyramidy u policie postoupit také Martinů.

Kromě Komorouse a Martinů navrhuje Pecina povýšit na brigádní generály také ředitele západočeské policie Miroslava Maštěru a zástupce generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Miloše Svobodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám