Hlavní obsah

Topolánek varoval před návratem komunismu v ČR

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle předsedy ODS Mirka Topolánka existuje i po 20 letech od konce totality riziko návratu komunismu. Uvedl to v úterním projevu na konferenci "20 let poté", která je věnována událostem ve východní Evropě v roce 1989. Šéf ODS spatřuje hrozbu zejména ve zpochybňování euroatlantických vazeb ČR a také ve skutečnosti, že nereformovaná KSČM se účastní vlády na krajské úrovni. Společnost se podle Topolánka vypořádá se zkušeností totality až za dalších 20 let.

Foto: Archiv Právo, Právo

Mirek Topolánek

Článek

Topolánek připomenul, že svoboda není automatická a bude trvat další dvacet let, tedy zhruba jednu generaci, než se ve společnosti přestane projevovat totalitní myšlení, které v sobě mají Češi zakořeněné.

"Naději do budoucna proto nevidím primárně v momentálních ekonomických nebo politických úspěších, ale v nové generaci," uvedl Topolánek, který ve svém projevu kritizoval jak tuzemskou politickou kulturu, tak média a veřejnou sféru. Vyzdvihl naopak veřejnou sféru, která podle jeho názoru učinila největší pokrok.

Šéf ODS okomentoval i společenský vývoj a připomněl, že za posledních dvacet let existovala dvě údobí, kdy bylo možné provést zásadní sociální a ekonomické reformy. Ani v první polovině 90. let ani po roce 2000 pro to to však nebyla politická vůle a byla preferována okamžitá spotřeba. "Projídáme budoucnost," varoval Topolánek s odkazem na "nesplnitelné sliby levice".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám