Hlavní obsah

Policie vyzpovídala plavčici, která ošetřila předsedu ODS

Právo, miv
Hustopeče

Na každou podrobnost jsou zvědaví kriminalisté, kteří vyšetřují útok na šéfa ODS na hustopečském koupališti. Plavčice a masérka Anna Malíková, která vše viděla a Mirka Topolánka ošetřila, si musela v duchu přehrávat celou událost, aby uspokojila detailní otázky.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Anna Malíková poskytla ošetření zraněnému Topolánkovi.

Článek

„Chtěli vědět všechno, včetně toho, jak je daleko od sprchy do místa, kde jsem jej ošetřila a třeba také, zda jsem viděla v ráně stopy písku. To jsem samozřejmě ani nemohla vidět, protože se pan Topolánek po incidentu nejprve osprchoval,“ řekla Právu sympatická masérka. Bezprostředně po incidentu šéf ODS ošetření odmítl a odkráčel do sprchy.

Řekla jsem si, sakra, to jsou figury, ten Topolánek si ale uměl vybrat ochranku. Jenže nakonec to bylo jinak, Topolánkova ochranka, to bylo pár starších chlapíků v riflích a tričku.
Anna Malíková, svědkyně útoku na Mirka Topolánka

„Řekla jsem si, že to tak nemůžeme nechat, že by to byla obrovská ostuda, kdybychom jej neošetřili a když opouštěl sprchu, znovu jsem mu řekla, že jej ošetříme. Sáhl si na hlavu a když viděl na prstech krev, nakonec souhlasil. Ta rána byla asi tři centimetry dlouhá, vypadala, jako by nějaký kámen sedřel kůži. Ošetřila jsem ji, policisté chtěli přesně vědět, jak a čím,“ dodala Malíková, kterou kolegyně z koupaliště již nyní v žertu nazývají jejich mediální hvězdou.

Útočníky považovali za ochranku

Účast Topolánka na beachvolejbalovém turnaji na koupališti jeho zaměstnanci nepodcenili. Pokyn ke zvýšené pozornosti a opatrnosti dostali všichni pracovníci i s instrukcí, že obzvlášť nežádoucí jsou nějaké postavy, prozrazující zjevem náklonnost k drogám a podobně. Pozdější útočníci byli nepřehlédnutelní a vzbudili patřičnou pozornost. Působili ale přesně opačným dojmem.

„Z té čtveřice jsem napřed viděla jen dva. Černé vysoké boty, černé kalhoty, to není oblečení, ve kterém jdou lidé na koupaliště. Bylo pozorní, ostražití, jejich oči létaly ze strany na stranu, doslova hlídali, co se kde děje. Řekla jsem si, sakra, to jsou figury, ten Topolánek si ale uměl vybrat ochranku. Jenže nakonec to bylo jinak, Topolánkova ochranka, to bylo pár starších chlapíků v riflích a tričku,“ popsala dění na koupališti masérka.

V okamžiku, kdy expremiér opouštěl hřiště plážového volejbalu čtveřice zaútočila. Jeden prý měl v ruce vejce, dva kamení a poslední se spokojil s nadávkami.

Útok kamenem viděla i další žena

Později se s masérkou dala do řeči žena, kolem které kámen prolétl. Byla asi 160 centimetrů vysoká a kámen ji minul jen těsně. Policistům ji Malíková musela dokonale popsat. „Byla to taková zkušenost, že příště si asi každého, s kým se bavím, raději vyfotím a opíši si z občanky jeho adresu,“ směje se masérka. Policisté byli důslední a ptali se na každý detail, který si mohla a dokázala vybavit. Zajímali se dokonce i o tělesné parametry a postavu dotyčné návštěvnice.

„Copak si můžu pamatovat, jakou má kdo barvu očí? Ale uvědomila jsem si, že mohla být z vesnice, neměla totiž nijak extra ošetřované nehty a to dámy z města mají,“ dodala Malíková, v jejíž řeči je patrný měkký přízvuk, prozrazující ukrajinský původ. „Ano, prožila jsem tam kus svého života, tady už jsem přes dvacet let, ale srovnávat můžu. Na Ukrajině by se Topolánek nemusel bát vajec a kamení, to ne. Ale neoblíbený politik si to tam schytá fekáliemi z kbelíku,“ prozradila.

Topolánek se svědkyni líbil

Její páteční pacient zanechal silný dojem. „Byl to pořádný chlap. Šikovný a příjemný,“ vzpomíná.

Zatímco koupaliště stále žije vzpomínkami na páteční incident, policisté pokračují v hledání svědků. Nadále shání především ty, kdo pořídili jakýkoliv foto nebo videozáznam události.

Ve středu se provalilo, že jeden z útočníků byl viděn jako člen ochranky, střežící pohřeb zavražděného Kočky. „Z pohledu policie se tím nic nezměnilo. Stále je stejný stav, prověřujeme zjištěné skutečnosti a v tomto okamžiku nebudeme případ komentovat. To platí i v tomto případě. Politické spekulace policie neřeší,“ uvedla mluvčí břeclavské policie Alice Čechová. Policie událost šetří jako podezření na spáchání trestných činů útoku na veřejného činitele a výtržnictví. Obviněn zatím nebyl nikdo.

Reklama

Výběr článků

Načítám