Hlavní obsah

Úcta Čechů k mrtvým upadá, stále častěji odmítají pohřbít příbuzné

Novinky, Tomáš Holý

Úcta Čechů k mrtvým v posledních letech upadá. Jsou o tom přesvědčeni lidé pracující v pohřebnictví. Podle nich se totiž každoročně navyšuje počet sociálních pohřbů. To znamená, že o nebožtíka se nepostarají příbuzní, ale stát. Jedním z důvodů, proč se Češi o nebožtíky méně starají je nejen nákladnost pohřbů, ale také tabuizace tohoto tématu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Množící se nezájem o nebožtíky potvrzují i údaje ministerstva pro místní rozvoj (MMR), úřad má pohřebnictví v Česku na starosti. Jen v loňském roce zaplatil stát za pohřby přes dva milióny korun. Letos jde zatím o částku 1,2 miliónu korun.

„Celkově lze říci že potřebná částka na tyto pohřby pozvolna stoupá,“ sdělila Novinkám Kateřina Jegorovová z tiskového oddělení MMR. V této sumě nejsou samozřejmě jen pohřby nebožtíků, ke kterým se rodina odmítla přihlásit, ale jde například i o bezdomovce či zahraniční dělníky.

Pohřeb je drahý, lidé proto na smrt šetří

Odborníci se shodují, že šetření na pohřbech není důsledek krize, ale jde o dlouhodobý jev. Nutné je dodat, že pohřby jsou nákladné - v průměru přijde rozloučení s mrtvým na 22 tisíc korun. Z jakých nejčastějších důvodů se příbuzní o nebožtíka nestarají, lze jen těžko usuzovat, ale pravdou je, že starší generace si na pohřeb již v důchodu často šetří. Problém s penězi by tak pozůstalí neměli mít.

Hrobník Davida Stejskal je přesvědčen, že za jevem je úpadek morálky. „Před třemi čtyřmi lety jsem zažil případ, kdy matka neměla zájem pohřbít svoji postiženou dceru,“ řekl Novinkám Stejskal. Šlo o dvanáctileté dítě.

Mravní úpadek společnosti si vysvětluje zejména tím, jak bují konzumní společnost. „Proč vydávat peníze na pohřeb či náhrobek, když nám mrtví již nic nedají,“ vysvětluje hrobník. Podle něj je i patrné, že ubývá pohřbů s obřadem. Mnozí lidé často mají jen na zaplacení samotného aktu pohřbu.

Tajemník Sdružení pohřebnictví Josef Hájek si myslí, že nezájem o pohřby souvisí také s tabuizací tohoto tématu již z dob socialismu. Lidé prý o smrti obecně neradi hovoří. Zároveň je také nutné dodat, že záleží, z jakého regionu lidé pocházejí. Například na Moravě je více věřících lidí než v Čechách, proto se tam také více drží pieta.

Kdy přebírá zodpovědnost za nebožtíky stát?

Podle zákona se musí pozůstalí o zemřelého postarat do 96 hodin. Pokud se do té doby nepřihlásí někdo, kdo by chtěl zemřelému vystrojit pohřeb, postará se o tělo stát, respektive obec či město, kde se nebožtík nachází. Následně jsou ostatky uloženy do společného hrobu na příslušném hřbitově.

Reklama

Výběr článků

Načítám