Hlavní obsah

Havel se ostře pustil do Paroubka

Novinky, Jiří Mach

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ztratil sympatie bývalého prezidenta Václava Havla. Tomu dnes na vedení sociálních demokratů vadí hned několik věcí od nedopnutých košil přes výběr kandidátů až po spojenectví s ruským premiérem Vladimirem Putinem. Kritice neušel ani šéf konkurenční ODS Mirek Topolánek, který budí u Havla nelibost kvůli svým stykům s lobbisty.

Foto: ČTK

Bývalý prezident Václav Havel

Článek

Exprezident v rozhovoru pro MF Dnes kritizuje snahy o zavedení šrotovného, nezdařilou kandidaturu Kateřiny Brožové do Sněmovny, oblékání představitelů sociální demokracie a hlavně paktování s Putinem. Připomněl také kritizované umístění šéfky Demokratické strany zelených Olgy Zubové na páté místo pražské kandidátky ČSSD.

"Vadí mi na vedení sociální demokracie více věcí. Například prodej míst na kandidátce podivným osobám, slepá víra v politickou sílu krasavic, malé, a tudíž u krku nedopnutelné košile," cituje MF Dnes Havla.

Nejvíce však Havlovi vadí, že se Paroubek spojil s Putinem, který podle něj usiluje o obnovu Sovětského svazu a jeho někdejší sféry vlivu, do níž ČR také zapadá. Paroubkovi vyčítá především jeho odmítavý postoj k americkému radaru, který označil za "prosbu spojenců o přítomnost malého obranného zařízení u nás". Proč se funkcionáři ČSSD neozvali dříve, když zemi "po desetiletí ničily zemi tankové divize totalitního okupanta", pozastavoval se exprezident.

Já se zkusím polepšit. Pokud se budu dál tak odpudivě vyvíjet jako dosud, už na Mikuláše budou místo čertů chodit Paroubkové
Jiří Paroubek

Havel přitom ještě před čtyřmi lety hodnotil Partoubka coby premiéra příznivě. "Nemám to štěstí být prezidentem v době, kdy pan Paroubek je premiérem. Ale já myslím, že by to klapalo, kdybychom vládli spolu," připomíná list věty, které Havel pronesl po snídani s šéfem ČSSD v hotelu Four Season.

"Já se zkusím polepšit,“ odpověděl na kritiku s nadsázkou Paroubek. "Myslím, že pokud se budu dál tak odpudivě vyvíjet jako dosud, už na Mikuláše budou místo čertů chodit Paroubkové," napsal předseda ČSSD.

Toskánská aféra o ničem nesvědčí, míní Havel

Havel se také vyjádřil k nynějšímu vedení ODS, jemuž je sice nakloněn příznivěji než před lety, kdy v čele občanských demokratů stál Havlův nástupce Václav Klaus. Na předsedovi ODS Mirovi Topolánkovi ale Havlovi vadí náznaky, že předseda podléhá vlivu lobbistů. To se nejvíce projevilo v poslední době na Topolánkově dovolené v Toskánsku, kde se setkal s ředitelem ČEZ a dalšími zájmovými osobami. To však podle exprezidenta ještě není důkazné.

"Na dovolenou někam jezdí všichni. Setkají-li se tam známí nebo tráví-li dovolenou spolu, opět na tom nic nevidím. Kdyby ale měl ČEZ či jakýkoliv jiný podnik ovlivňovat politiku vlády ve prospěch svých zisků, byl bych první, kdo by proti tomu křičel," varoval Havel.

Havel od kampaně před evropskými volbami podporuje stranu zelených s tím, že její ekologický program je blízký jeho smýšlení. Nová strana TOP 09 mu "moc nesedí“, dále to však nechtěl komentovat. 

Reklama

Výběr článků

Načítám