Hlavní obsah

Kraus podlehl okurkové sezóně, řekla programová ředitelka ČT

Novinky, Jiří Mach

Programová ředitelka České televize Kateřina Fričova označila spekulace týkající se výběru letních repríz pořadu Jana Krause "Uvolněte se, prosím" za mediální bublinu. Krausovi se nelíbilo, že z vysílání repríz byly vyřazeny rozhovory s poslankyní SZ Kateřinou Jacques a primátorkou Chomutova Ivanou Řápkovou (ODS) a podezříval ČT z politizování. Fričová pokládá nařčení za absurdní s tím, že se Kraus v okurkové sezóně zřejmě snaží vymyslet kauzu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kateřina Fričová

Článek

Fričová zdůraznila, že Česká televize má výsostné právo "vysílat reprízy dle svého uvážení“. Jedinou chybu pak spatřuje v tom, že výběrem repríz byla pověřena externí dramaturgyně Krausova pořadu Simona Matásková. K "mediální bublině“ by podle ní nedošlo, kdyby reprízy vybíral interní dramaturg, jak je v praxi ČT běžné, jehož návrhy pak připomínkuje programová rada se šéfdramaturgy, vedoucími výzkumu a dalšími pracovníky ČT.

"Celá tato mediální bublina na mě dělá dojem, že i pan Kraus podlehl okurkové sezóně a za každou cenu si musí vymyslet kauzu. Mluvit o politických tlacích je o to absurdnější, když se Kateřina Jacques stáhla z politiky,“ uvedla Fričová, kterou Kraus pokládá za jedinou kompetentní osobou pro odpověď na jeho pochybnosti. 

Podle ní programová rada zjistila, že reprízy neměly takovou sledovanost, jakou předpokládala. Změn chtěla údajně rada udělat více, ale kvůli časové tísni od toho ustoupila.

Strefovat se do České televize je jistě velmi zábavné, o to zábavnější, když jsou tvrzení opřena o neznalost fungování systému týdenních plánů
Kateřina Fričová

"I po poradě s Oddělením výzkumu programu a auditoria jsme zjistili, že je poněkud absurdní reprízovat pořady z letošního roku, obzvláště ty, které měly vysokou internetovou návštěvnost. Jsme přesvědčeni, že diváci více ocení reprízy starších pořadů, aby si je mohli osvěžit v paměti,“ vysvětlila Fričová. 

Moderátorům se nic neříká, ani Janečkovi

Kraus si v pořadu rozhlasové stanice Frakvence 1 mimo jiné postěžoval, že se s ním o změnách nikdo nebaví. [celá zpráva]

V tom podle Fričové není moderátor výjimkou, jelikož při množství pořadů není možně o reprízách moderátory informovat.  

"Nejsem typ, který se nechá zastrašovat vyhrožováním, ani od pana Krause, ani od nikoho jiného. Strefovat se do České televize je jistě velmi zábavné, o to zábavnější, když jsou tvrzení opřena o neznalost fungování systému týdenních plánů,“ doplnila programová ředitelka. 

Podotkla, že generální ředitel Jiří Janeček o změně repríz nemohl vědět, protože "o ní nebyl informován, stejně jako o mnoha dalších změnách, které jsou běžnou pracovní náplní programových pracovníků“. 

Reklama

Související články

Ve sledovanosti vítězí 13. komnata a Kraus

V žebříčku televizní sledovanosti nastal v pátek kuriózní úkaz - dva pořady měly podle údajů ATO Mediaresearch naprosto stejný výsledek 1,481 miliónů diváků....

Výběr článků

Načítám