Hlavní obsah

Topolánka prý v Toskánsku sledovali aktivní agenti rozvědky

Právo, Jakub Troníček, Radim Vaculík

Na sledování českých politických a podnikatelských špiček na dovolené v Itálii se prý kromě bývalého rozvědčíka Petra Bakeše podíleli i dosud aktivní důstojníci tajné služby. Právu to pod podmínkou zachování anonymity potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje z prostředí bezpečnostních složek.

Článek

„Bakeš tam samozřejmě nebyl sám, kromě něj tam byli i lidé, kteří v rozvědce pořád pracují,“ uvedl zdroj s tím, že mělo jít o některé z bývalých Bakešových kolegů specializujících se na sledování osob.

Fotografie a videa z toskánského Monte Argentaria přitom do médií šířil bývalý šéf rozvědky Karel Randák. Podle odborníků by zapojení současných špiónů do špehování ex-premiéra Mirka Topolánka (ODS) a dalších lidí z politiky a byznysu znamenalo selhání této tajné služby, tedy Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI).

Mluvčí rozvědky Bohumil Šrajer ve čtvrtek jakékoliv zapojení úřadu do celé kauzy razantně odmítl. „Služba s celou záležitostí nemá nic společného. Věnujeme se plnění úkolů, které nám ukládá vláda, což lze jednoznačně doložit,“ konstatoval Šrajer s tím, že k jakýmkoliv spekulacím se služba nebude vyjadřovat.

Má Randák stále vliv?

Pokud by přitom toskánskou akci prováděla rozvědka jako oficiální služební úkol, znamenalo by to pro ni podle bývalého šéfa vojenského zpravodajství Andora Šándora doslova smrtící skandál.

„Něco takového se ale nedá ani předpokládat, nicméně i v případě, že by to ti důstojníci dělali na vlastní pěst, by to byla vážná věc a selhání služby, kterým by se mělo její vedení velmi vážně zabývat,“ řekl Právu Šándor.

Podle něj by taková varianta ukazovala na to, že Randák má na službu stále veliký vliv a zasahuje tak do jejího chodu. „Pokud je ta informace pravdivá, pak to jen dokresluje nízkou kulturu a etiku naší zpravodajské práce,“ poznamenal Šándor.

Aktuální toskánská kauza přitom není první, u které se o účasti rozvědky spekuluje. Bakeš, který podle dřívějších informací médií nahrávky v Itálii pořizoval, totiž ještě coby vysoký důstojník ÚZSI figuroval už v tzv. kauze Savoy související s loňskou volbou prezidenta a s únikem videonahrávky, na které byla schůzka lobbisty Miroslava Šloufa s kancléřem prezidenta Jiřím Weiglem. Soud ho za podíl na úniku zatím nepravomocně potrestal stotisícovou pokutou a tříletým zákazem práce v bezpečnostních složkách.

Tehdejší premiér Topolánek přitom v této souvislosti na základě informací od kontrarozvědky obvinil Randáka, že únik nahrávky zorganizoval, a to spolu s poradcem šéfa ČSSD Jiřího Paroubka Petrem Dimunem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám