Hlavní obsah

Vosí bodnutí jsou jedovatější než dříve, lidem často hrozí smrt

Výjezdy k lidem, které poštípal či pobodal hmyz, nejsou letos výrazně početnější než v minulých letech. Horší jsou však podle pracovníků záchranné služby následky bodnutí, zvláště od vos.

Článek

„Už nejenom po včelím, ale i vosím bodnutí, s nímž se dříve tělo dokázalo zcela běžně vypořádat, vznikají stále častěji u lidí prudké alergické reakce, které dokonce v závažných případech ohrožují jejich život,“ řekl Právu ředitel jihočeských zdravotních záchranářů Marek Slabý.

Hmyz je totiž proti minulosti stále agresivnější, protože sbírá látky na polích stříkaných nejrůznějšími insekticidy, herbicidy a podobně.
Ivo Mareš, ZS Olomouc

„V neděli jsme převáželi do nemocnice dvě ženy s alergickou reakcí právě na vosí bodnutí. V prvním případě hmyz bodl pacientku do jazyka, který otékal, ve druhém případě do paže. K této ženě jsme přijeli, když u ní začínala prudká reakce s počátečním kolapsem a prudkým snížením krevního tlaku,“ upřesnil Slabý.

Zvýšenou citlivost na vosí žihadlo, které bylo dříve zcela neškodné, si vysvětluje zvýšenou přítomností hlavně syntetických alergenů v přírodě, kam se dostávají z průmyslové výroby a přes zakoupené výrobky.

Hmyz je stále agresivnější

„Výjezdy jsou rok od roku komplikovanější, a to kvůli těžším alergickým reakcím,“ potvrzuje šéf olomoucké záchranné služby Ivo Mareš. „Hmyz je totiž proti minulosti stále agresivnější, protože sbírá látky na polích stříkaných nejrůznějšími insekticidy, herbicidy a podobně,“ vysvětlil Mareš s tím, že v průběhu července měli zdravotníci z Olomouce dva výjezdy k těžkým anafylaktickým šokům po píchnutí vosou. „Jeden případ se stal na Prostějovsku, druhý na Šumpersku. V obou měli postižení ohroženy základní životní funkce. Díky včasné zdravotnické pomoci však přežili,“ uvedl Mareš.

Žádná odborná studie o tom, proč současné vosí bodnutí má horší následky než podobný atak před padesáti lety, zřejmě neexistuje. Lékaři tak tento jev poznávají z vlastního pozorování.

„Pacienti chodí častěji a reakce jsou různé. Jsou-li třeba u vosího bodnutí prudší, usuzujeme, že se vosy napily něčeho jedovatého. Seriózní podklady pro takové hodnocení však k dispozici nejsou,“ řekl Právu primář oddělení alergologie a klinické imunologie Fakultní nemocnice v Olomouci Jaromír Bystroň.

Šest žihadel od sršně

„Na přijmu českolipské nemocnice v těchto dnech ošetřujeme mnoho případů po sršním nebo vosím bodnutí, častější jsou především silné alergické reakce,“ informoval mluvčí českolipské nemocnice Petr Pokorný s tím, že nechyběl ani případ, kdy záchranka přivezla muže, který měl v těle šest žihadel od sršně.

Podle mluvčí záchranné služby v Plzeňském kraji Lenky Ptáčkové výjezdy k lidem, které poštípal hmyz, převyšují v těchto horkých dnech i počet výjezdů k lidem se srdečními slabostmi. „Máme bodnutí na kterékoliv části těla, měli jsme i dva případy, kdy dotyčný včelu nebo vosu vypil a píchla ho do krku zevnitř," popsala mluvčí.

Lékaři však zdůrazňují, že ani alergici se nemají čeho bát. „Není problém lidi ve vztahu k vosímu či včelímu bodnutí odborně vyšetřit. Existují spolehlivé vakcíny, které umí tyto potíže léčit. Navíc můžeme lidi vybavit laickou injekční stříkačkou, která obsahuje adrenalin. Postižený je schopen si jej aplikovat a zabránit tak případnému srdečnímu kolapsu,“ dodal primář Bystroň z olomoucké nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám