Hlavní obsah

Každý desátý mladistvý chodí pravidelně do solária, lékaři to chtějí zakázat

Právo, Václav Pergl
Praha

Že jsou solária nebezpečná pro zdraví lidí, prokázal nedávný výzkum Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny. Čeští lékaři teď požadují zákaz solárií pro děti a mladistvé. Ministerstvo zdravotnictví se jejich podnětem bude zabývat co nejdříve, možná už tento týden.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Chceme, aby ministerstvo zdravotnictví vydalo vyhlášku, která zakáže mladistvým do 18 let návštěvu solárií, protože jsou pro ně ze zdravotního hlediska nebezpečná,“ řekl v pondělí Právu Petr Arenberger, předseda České dermatovenerologické společnosti a přednosta dermatovenerologické kliniky pražské Fakultní Nemocnice Královské Vinohrady.

„Rádi bychom postupovali obdobně jako v Německu, Skotsku a v některých státech USA, kde už kožní lékaři dali impuls k zákazu návštěv solárií právě pro jedince do 18 let,“ vysvětluje Arenberger.

Dermatologická společnost se opírá o závěry mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny, ale také o vlastní studii. [celá zpráva]

„Zjistili jsme, že ve věkové skupině 10 až 17 let navštěvuje solária pravidelně každý desátý a mezi osmnáctým až osmadvacátým rokem věku se toto číslo u žen dokonce zpětinásobuje,“ informoval Arenberger. Přitom právě kůže dětí a mladistvých je vůči ultrafialovému záření nejvíce vnímavá a její obranyschopnost ještě není dostatečně vyvinuta.

„Jejich podnětem se budeme velmi rychle zabývat. Zřejmě už tento týden se sejdeme k prvnímu jednání. Máme velký zájem na ochraně dětí a mladistvých před zdravotním poškozením. Navíc se již můžeme opřít o výzkum mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny, která škodlivost solárií prokázala," řekl k návrhu Právu hlavní hygienik republiky Michael Ví.

Zatím ale není jasné, zda k zákazu solárií pro děti a mladistvé bude potřeba změnit zákon, nebo postačí vyhláška ministerstva zdravotnictví. „Naši právníci to zjišťují,“ sdělil Vít.

Trojnásobné dávky záření než na slunci

Podle Arenbergra je v české veřejnosti zakořeněn názor, že solária jsou bezpečnější než přímý pobyt na slunci, protože vydávají především UVA záření.

„Tím ale, že v soláriu chybí prakticky celé UVB záření, tedy ta část spektra, která vyvolává zčervenání kůže, umožňuje to dopravit do hlubších vrstev kůže mnohem větší dávky UVA záření. Jsou v průměru trojnásobné vůči těm, které by člověk načerpal pobytem na slunci,“ soudí profesor.

Podle jeho slov bylo prokázáno, že ultrafialové záření v závislosti na dávce provokuje v dětské pokožce tvorbu mateřských znamének. „Zvýšený počet mateřských znamének představuje pak větší riziko vzniku melanomu, tedy rakovinového nádoru kůže,“ upozorňuje Arenberger.

Kožních nádorů přitom v ČR stále přibývá. Dříve byly doménou starších lidí, ale nyní právě vlivem nadužívání ultrafialového záření se věk pro jejich výskyt posunul do mladších věkových skupin.

Návštěvníci mají  podepisovat formulář

„Ti, kteří pravidelně navštěvují solárium před 30. rokem věku, si zvyšují riziko vzniku melanomu o 75 procent. Údaje z evropských zemí za loňský rok dokonce ukazují, že čtvrtina pacientů s melanomem je mladší než 40 let, a to je nesmírně varující,“ konstatoval Arenberger.

Dermatologická společnost už vypracovala návrh pravidel pro pobyt v soláriu. Podle nich by je mladí lidé do 18 let navštěvovat nesměli a ti starší by měli povinně podepisovat formulář s tzv. informovaným souhlasem, na němž bude jasně uvedeno, co mohou solária na kůži člověka způsobit. Tedy podobná výstraha, jako jsou varování před nebezpečím kouření na krabičkách cigaret.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám