Hlavní obsah

Sobotka: Paroubek by měl před volbami změnit styl

Právo, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka mluvil v rozhovoru s Právem o vystupování Jiřího Paroubka a předvolební taktice ČSSD. Zmínil také kauzu svého luxusního bytu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Vaše strana prohlásila, že bude dávat před volbami jen takové sliby, které se dají splnit. Jaké to budou?

Za prvé pokusit se co nejdříve překonat dopady hospodářské celosvětové recese na naši zemi především v oblasti zaměstnanosti. Tím druhým úkolem bude pokus odstranit chyby, kterých se dopustila Topolánkova vláda v oblasti sociální a daňové politiky. Mám-li být konkrétní, jsou to první tři dny nemocenské, které by měly být opět placeny, ve zdravotnictví zrušíme poplatky, které byly zavedeny ministrem Julínkem. A pokud jde o daňovou politiku, tam chceme návrat k daňové progresi. Pak je celá řada dílčích programových cílů.

Hodně se mluví o vašem plánu více zdanit bohatší.

Topolánkova vláda výrazně snížila povinnou solidaritu u nejvyšších příjmových kategorií v rámci daňového systému odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Ve skutečnosti přenesla odvodové břemeno na středněpříjmové skupiny. Je třeba systém narovnat tak, aby i lidé s nejvyššími příjmy se podíleli spravedlivým dílem na financování veřejného sektoru.

Pokud jde o konkrétní kladné dopady našich opatření, seniorům určitě pomůže zrušení poplatků ve zdravotnictví a zaměstnancům to, že se vrátíme k politice zvyšování minimální mzdy.

Bude to tak markantní zlepšení, že si vaši voliči řeknou: udělali jsme dobře, že jsme pomohli ČSSD k vládě?

Markantního zlepšení dosáhneme pouze tehdy, když se nám podaří omezit negativní dopady hospodářské recese na naši zemi během příštího volebního období. To samozřejmě bude záviset i na vnějších faktorech. Jak rychle se podaří obnovit růst v Evropě, ve Spojených státech. My si nemůžeme v první polovině tohoto volebního období dovolit velké kroky v oblasti přerozdělování. Pokud se nám podaří recesi překonat, pak ve druhé části volebního období bychom rádi přistoupili k napravení těch největších chyb Topolánkovy vlády.

 Co může udělat sama ČSSD, aby se situace zlepšila?

Je od nás férové, abychom voličům otevřeně řekli, co od nás můžou čekat. Jasně říkáme, že náš program je programem do nepohody, do časů hospodářské recese. Prioritním cílem je, abychom zajistili lidem práci a abychom se co pokud možno nejdříve dostali z recese. Ale nezáleží to jenom na naší politice. My jsme otevřená ekonomika a náš hospodářský vývoj je spojen s hospodářským vývojem celé Evropy.

Chceme, aby negativní dopady krize byly pokud možno spravedlivě rozděleny. Ale je od nás poctivé říct, že v těch prvních letech krize nebude mít nikdo na růžích ustláno. Není možné slibovat zlepšení sociální pozice na vrub vyššího zadlužování. Touto cestou sociální demokracie nepůjde.

Chcete prosazovat společenský konsensus, ale rétorika některých představitelů vaší strany je postavena na roztržce s částí společnosti, která nepatří k vašim příznivcům. Sociální demokracie nikdy nebyla stranou třídního boje. Dnes to tak vypadá.

Pokud bychom sklouzli do tendence stát se stranou třídního boje, tak ty volby prohrajeme. Musíme hledat přesahy. Musíme si uvědomit, že nás volí lidé z různých sociálních skupin. Že nás volí nejen z pohledu své sociální situace, ale také z pohledu své hodnotové orientace. I řada lidí ze středních vrstev volí soc. dem. právě proto, že uznávají hodnoty spravedlnosti, svobody a solidarity.

Topolánek společnost výrazným způsobem dělil. Zrychlilo se rozevírání nůžek mezi high society a středně a nízkopříjmovými skupinami. To je tendence, kterou my přerušíme, pokud ČSSD získá důvěru občanů.

Kdyby voliči byli roboti, naskenovali a vyhodnotili by váš program a bylo by jim všechno jasné. Jenže politiku dělají a vnímají lidé. Vy líčíte obraz sociálního demokrata, který se vůbec neshoduje s tím, co lze vidět v jednání některých členů špičky ČSSD.

Máte pravdu, že takhle jednoduché to není. Ale já si myslím, že soc. dem. má poměrně široké spektrum představitelů.

Nemyslíte si, že jisté barvy v té paletě vaší straně spíše ublíží?

Širší spektrum je vždycky lepší než uniformita nebo strana jednoho muže. Naše volební kampaň je teprve na začátku.

Bude principiálně jiná než ta předchozí?

V diskusi, kterou o ní vedeme, prosazuji, aby to byla kampaň orientovaná na budoucnost, aby byla zaměřena pozitivně. Negativní kampaně se v těch minulých volbách do značné míry vyčerpaly. Je dobré upozorňovat, co by se stalo, kdyby vyhrála ODS, ale podle mého názoru by to nemělo být těžiště toho, co budeme lidem říkat. Měli bychom mluvit o tom, co uděláme my.

Váš předseda počátkem tohoto týdne vydal prohlášení ke své návštěvě v Rusku. Podle dikce tohoto prohlášení bývalý velvyslanec v Rusku Luboš Dobrovský vylezl z nějakého politického hrobu a odvažuje se předsedu Paroubka kritizovat, má ale v současné době jedinou morální povinnost: mlčet a schovat se. Zvlášť pro exministra Schwarzenberga pak váš předseda demonstrativně píše Waffen SS a ještě to zdůrazňuje. To je ta pozitivní kampaň?

Debata o návštěvě Jiřího Paroubka v Rusku se posunula do klasického schematického vidění a probíhá podle stále opakovaných scénářů. To je naše prokletí, schematický postoj, který u části lidí přežívá z dob studené války. I vyjádření Jiřího Paroubka mohlo být klidnější. On neudělal nic špatného, myslím si, že postupoval správně. Reakce z jeho strany by mohla být v každém případě klidnější.

Nebudu se vás ptát, zda tyto věci předsedovi na užších jednáních vytýkáte, protože vím, že tomu tak je. Například na nedávném politickém grémiu před konferencí ČSSD. Svou otázku vyvozuji z mimořádného zájmu mnoha čtenářů o tuto věc: Může vytýkané chování předsedy Paroubka negativně ovlivnit volební výsledek soc. dem.?

Jiří Paroubek je předsedou ČSSD a naším kandidátem na premiéra...

Teď jste mi připomněl vystoupení Vladimíra Špidly na Hradě v roce 2003 při volbě prezidenta republiky: „Miloš Zeman je kandidátem ČSSD.“ Tečka. Víme, co se za tím skrývalo.

(Smích.) Ale já se chystám pokračovat. Je jasné, že voliči budou sledovat především chování našeho lídra. Už možná méně si budou všímat chování a výroků našich ostatních představitelů. Myslím, že Jiří Paroubek je si vědom této odpovědnosti. Podle mého názoru by měl před volbami poněkud změnit styl svého vystupování. Myslím si, že by to bylo na místě. Určitě by to řada našich sympatizantů uvítala. Podle mého názoru by měl hledat právě ona pozitivní témata spojená s budoucností.

Protestoval jste nejostřeji z vedení ČSSD proti jinému marketingovému kroku, zařazení Olgy Zubové na pražskou kandidátku soc. dem. na volitelném místě.

Ta věc je rozhodnuta. Já jsem svůj názor jasně vyjádřil také hlasováním na ÚVV. Nehlasoval jsem pro kandidátky v této podobě. Nicméně rozhodnutí padlo a já si myslím, že teď musíme všichni udělat všechno pro úspěch soc. dem. včetně jejího volebního výsledku v Praze.

Jenže jste se o této nominaci podle vlastních slov dozvěděl z internetu. A to jste první místopředseda ČSSD. Co když se tento přístup k vám bude v kampani opakovat?

Nebyl jsem jediný, kdo se o tom dověděl na poslední chvíli. Myslím si, že ve vedení strany si tyto věci vyříkáme tak, aby propříště byla politická rozhodnutí formulována po širší diskusi.

Minimálně do voleb se vám ale konfiguraci podobných rozhodnutí změnit nejspíše nepodaří.

Já si myslím, že tato konfigurace se změnit musí.

Ještě před volbami?

Musíme být dobrý tým, silný tým, dobře komunikující tým. Pokud to tak nebude, tak to lidé vycítí a nedají nám důvěru. Podobné komunikační nehody si už nemůžeme dovolit, jestliže chceme vyhrát volby.

Nakolik vás zasáhla nedávná kauza s vaším bytem?

Osobně mě zasáhla hodně. Shodou okolností vypukla v den, kdy žena rodila našeho druhého syna. Ta kauza byla typickým příkladem virtuální reality.

Nezavdal jste vůbec žádnou záminku?

Možná kdybych dopředu zveřejnil účty o příjmech, které vedly k pořízení bytu, tak by mohl být dopad kauzy menší. Nicméně já jsem všem zájemcům z řad médií tyto účty poskytl. Mám čisté svědomí, mé účty jsou v pořádku a vždycky jsem se choval v souladu se zákony.

Pokud jde o údajné zneužívání poslaneckých náhrad, neporušil jsem žádná pravidla ani zákony. Zákony a pravidla říkají, že tzv. paušální náhrady jsou součástí příjmu poslance a ústavní činitelé tyto náhrady nevyúčtovávají. Lze to vyřešit změnou systému odměňování ústavních činitelů a zahrnutím tzv. paušálních náhrad do platu jako řádné zdaňované součásti. Je v zájmu všech ústavních činitelů, abychom tento problém odstranili.

Zaznamenal jsem názor vašich příznivců, že Sobotka nemá dávat na odiv své – byť legálně nabyté – bohatství a bydlet v bytě, na který drtivá většina jeho voličů nemá a nikdy mít nebude.

Na druhou stranu prosazuji principy politiky, které vedou ke snižování sociálních rozdílů ve společnosti. Je to především o nich a o tom, zda život, který vedu, je s nimi v rozporu nebo ne.

Reklama

Výběr článků

Načítám