Hlavní obsah

Třímiliónová odměna pro Tošenovského podráždila občanské sdružení

Právo, kij

Občanské sdružení BYTYOKD.CZ vyzvalo v pátek k rezignaci na všechny politické funkce bývalého hejtmana Moravskoslezského kraje a současného europoslance Evžena Tošenovského (ODS). Zástupci sdružení považují za skandální, že Tošenovský dostal loni od těžební společnosti OKD za členství v dozorčí radě 3,2 miliónu korun a navíc tvrdí, že se snažil jejich občanskému sdružení pomáhat.

Článek

Sdružení, které bojuje za to, aby si nájemníci mohli koupit bývalé byty OKD do osobního vlastnictví, tvrdí, že jim exhejtman nikdy v jejich snaze nepomohl. „Domníváme se, že jako zástupce kraje Tošenovský nedostál povinnostem vyplývajícím mu z krajského zřízení a nejednal v zájmu kraje a jeho občanů, ale jednal v partikulárním zájmu soukromé společnosti, od níž dostával peněžní prostředky několikanásobně převyšující plat hejtmana,“ uvedl v prohlášení předseda Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ Roman Macháček.

Toto sdružení podle něho hájí zájmy 103 tisíc nájemníků bydlících ve 44 tisících bytech, které v minulosti vlastnila společnost OKD a které nyní vlastní společnost RPG Byty. Ta lidem odmítá byty prodat do osobního vlastnictví a chce je dále pouze pronajímat.

„Jsme pobouřeni skandální výši odměny 3,2 miliónu, kterou Tošenovský jako hejtman pobíral od soukromé společnosti OKD podnikatele Zdeňka Bakaly,“ poznamenal Macháček. Podobný způsob odměňování považuje za novou formu uplácení politiků.

„Vzhledem k flagrantnímu střetu zájmů a ztrátě morální způsobilosti Tošenovského dále vykonávat jakoukoliv politickou činnost, vyzývá ho sdružení k rezignaci na veškeré politické funkce,“ prohlásil předseda sdružení.

Tošenovský Právu řekl, že prohlášení občanského sdružení ještě neviděl. „Musím se na něho nejdříve podívat, pak budu schopen poskytnout nějakou reakci,“ uvedl. Již dříve prohlásil, že si ho do dozorčí rady vybrala samotná společnost OKD. Právu rovněž řekl, že část ze získaných prostředků věnuje na dobročinné účely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám