Hlavní obsah

Exministr Řebíček couvl kvůli rodině z kandidátky a na sněm ODS ani nepřijel

Právo, Novinky, koc, luk, jim
Teplice

Kvůli kauze člena své rodiny, který je v podezření z vyděračských praktik, odstoupil exministr dopravy a poslanec Aleš Řebíček z kandidátky ODS v Ústeckém kraji pro podzimní volby do Sněmovny. Na nominační regionální sněm v pondělí do Litoměřic vůbec nedorazil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Exministr dopravy Aleš Řebíček.

Článek

"Nemám po svých zkušenostech ve zvyku dělat si na základě několika článků o komkoli dojem, zda udělal nebo neudělal něco nekalého. Stejně tak ale po svých zkušenostech chápu, že by poslední mediální útok proti mně a mé rodině mohl být zneužit proti celé ODS, a proto jsem z kandidatury do Poslanecké sněmovny odstoupil,“ sdělil deníku Právo bývalý ministr dopravy.

Lídr kandidátky Petr Gandalovič v úterý na tiskové konferenci připustil, že Řebíček přestal o poslanecký post usilovat po zveřejnění kauzy, ve které vystupuje jeho rodinný příslušník.

"Oblastní radě poslal e-mailem dopis, ve kterém zmiňuje mediální kampaň proti jeho bratrovi a uvedl, že by nebylo dobré, kdyby touto kauzou zatěžoval ODS, byť s ní osobně nemá nic společného,“ konstatoval Gandalovič.  

Bývalý policista, Řebíčkův příbuzný, spolu se dvěma kolegy údajně dlouhodobě vybíral výpalné od teplického podnikatele. Případem se zabývá inspekce ministra vnitra a Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem. Jeho mluvčí Lenka Bradáčová Právu řekla, že v současném stádiu řízení nebude průběh vyšetřování komentovat. 

Aleš Řebíček měl kandidovat na předních místech

Gandalovič si nemyslí, že by kauza nějak poškodila stranu ve volbách. "Předně tato věc není došetřena, jedná se zatím jen o mediální záležitost. Navíc ODS nemá v žádném případě s tím, co se stalo, nebo nestalo, vůbec nic společného,“ zdůraznil bývalý ministr zemědělství.

Řebíček, kterého do voleb vyslalo jako lídra oblastní sdružení strany v Teplicích, figuroval v původním návrhu regionální kandidátky na volitelném místě. Po jeho odstoupení se na čelní příčky protlačili další čekatelé. Dvojka připadla chomutovské primátorce Ivaně Řápkové, kterou absence Řebíčka na listině mrzí.

"Je to určitě škoda. Každý z nás má určité zkušenosti, kdy je psychicky náročné některé mediální kauzy unést. Každý se musí rozhodnout sám, zda ten tlak dokáže ustát. Pan Řebíček se rozhodl, že kandidovat nebude, a nám nezbývá, než se s tím smířit,“ řekla Právu Řápková.

Senátor za ODS a primátor Teplic Jaroslav Kubera míní, že se Řebíček rozhodl správně. "Byť netuším, do jaké míry jsou informace o policejním gangu pravdivé, tato kauza by mu byla vždy předhazována, což by mohlo škodit ODS,“ řekl Právu Kubera.

Údajně vybral až milión a půl

Kauza se týká nekalých praktik hospodářské kriminální policie, jejíž členové měli údajně na základě vykonstruovaného obvinění vydírat bývalého majitele autobazaru.

Podle informací MF Dnes měli policisté z podnikatele vymoci v roce 2006 až tři milióny korun. Rozhovory s údajnými vyděrači si podnikatel nahrál. Na nahrávce má být i výpověď bývalého policisty, příbuzného exministra dopravy Aleše.

Podnikatel tvrdil, že konkrétně tento muž, od něj dostal milión až milión a půl korun na úplatcích i provizích, když přes jeho autobazar prodával auta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám