Hlavní obsah

Paroubek: Nynější prohra znamená výhru na podzim

Novinky, ČTK, alt, jov
Praha
Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v noci na pondělí během sčítání výsledků eurovoleb přiznal porážku. Jeho strana skončila za ODS o devět procentních bodů. Paroubek ale dodal, že prohra nyní znamená výhru na podzim.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek přiznal, že tyto volby nevyhraje.

Článek

"Prohra dnes, znamená vítězství zítra," řekl Paroubek s odkazem na podzimní předčasné volby do Sněmovny.

Poukázal na to, že mezi voliči jeho strany jsou eurovolby až "volby třetí kategorie". Stranu prý poškodila nízká účast, voliči jeho strany k urnám nepřišli. U voleb do Sněmovny to prý bude jiné.

Paroubek poblahopřál ODS k vítězství, z druhého místa byl ale viditelně zklamaný. Před volbami mluvil o jasném vítězství. Že tomu tak nebude, ukazovaly už předvolební průzkumy.

Předseda strany připomněl, že v porovnání s eurovolbami před pěti lety, po nichž měla ČSSD dva europoslance, a ve výsledcích byla až třetí, teď bude její zastoupení v EP větší. Bude mít sedm,  křesel.

Strana mohla doplatit na svržení vlády během předsednictví

Podle některých analytiků se sociálním demokratům nepovedla volební kampaň. Jiní si myslí, že se jí vymstilo březnové svržení Topolánkovy vlády uprostřed českého předsednictví EU. Podle dalších doplatila i na "vajíčkovou válku", kterou na předvolebních mítincích ČSSD rozpoutala část mladých kritiků sociální demokracie a Paroubka.

Podle slov politoložky Vladimíry Dvořákové v České televizi se navíc strana příliš soustředí na osobu svého předsedy Jiřího Paroubka a jiné tváře jako lídry neukazuje.

Politolog Petr Just ČT řekl, že očekával menší rozdíl hlasů mezi ODS a ČSSD a to, že jejich souboj bude vyrovnanější. Posílena se ovšem podle něj může cítit i ČSSD, protože v porovnání s eurovolbami před pěti roky, po nichž měla dva poslance, neměla co ztratit.

Reklama

Výběr článků

Načítám