Hlavní obsah

ČSSD si postěžovala, že lidé na mítinku házeli i brambory a rajčata

Právo, jov

Volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík si ve čtvrtek postěžoval, že na představitele strany ve středu na mítinku u Anděla nelétala jen syrová vejce. Lidé podle něj házeli také brambory, rajčata, vajíčka natvrdo, i ta čokoládová. Tvrdík byl ve čtvrtek ráno na Policejním prezídiu, kde předal videozáznamy z vajíčkové kanonády. Šéf ČSSD Jiří Paroubek pak prohlásil, že jeho strana má morální převahu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Tvrdík na tiskové konferenci

Článek

ČSSD ve čtvrtek uspořádala pro novináře setkání v pražském Hotelu Central. Kromě avizovaného tématu dopravy se dostalo i na „vaječnou středu“. Tvrdík informoval, že byl ráno na Policejním prezídiu, kde předal záběry z akce u Anděla, které si jeho strana pořídila. Podle Tvrdíka policie také mítink monitorovala a v davu byli její příslušníci v civilu.

Zatímco středeční postup policie stejně jako Paroubek kritizoval, její čtvrteční reakci, kdy začala mítinky ČSSD intenzivně hlídat, ocenil. „Policejní prezídium to bohorovně podcenilo. Prostě tam doutná duch bývalého ministra Langra,“ řekl ještě Paroubek k postupu policie na mítinku u Anděla.

Tvrdík také označil činnost vrhačů vajec za extremismus a výtržnictví. Postěžoval si, že létala vajíčka vařená natvrdo. „To už je fyzický útok se vší parádou,“ řekl a dodal, že létala také čokoládová vajíčka, brambory a rajčata. ČSSD ale podle Tvrdíka nebude podávat trestní oznámení.

Volební manažer ČSSD se také pustil do šéfa ODS Mirka Topolánka, který sice odsoudil vrhání vajec, ale zároveň hovořil o řízené provokaci Lidového domu. „Slova pana Topolánka mě šokují,“ řekl. Podle Tvrdíka musela mít akce u Anděla organizátory i mimo mítink, tvrdil, že takové lidi přímo na akci zaznamenali.

Paroubek se domnívá, že ČSSD má po vajíčkové kanonádě morální převahu. „Máme morální převahu a lidé to tak chápou,“ sdělil. „Hlavním politickým protivníkům se nepodařilo nás smést z náměstí českých a moravských měst,“ uvedl a dodal: „To se i díky naší odvaze nepodařilo“. Šéf ČSSD se přitom domnívá, že se podobná situace, jako ve středu, už nebude opakovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám