Hlavní obsah

Pecina: napadání mítinků je nacistické, policie mu zabrání

– Praha

Ministr vnitra Martin Pecina ve čtvrtek v ranním vysílání České televize prohlásil, že policie napříště zabrání incidentům na mítincích politických stran. Pecina podle svých slov toto téma už probíral s policejním prezidentem. Útoky na mítinky politických stran označil za principiálně nacistické.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina.

Článek

"To, co jsem včera shlédl v televizi, to skutečně v pořádku není, to principiálně nacistické napadání, nacistické rozhánění mítinků legitimní politické strany," reagoval v ČT Pecina na vajíčkovou sprchu, které ve středu čelili vrcholní představitelé ČSSD v čele s předsedou Jiřím Paroubkem na stranickém mítinku v Praze na Andělu. [celá zpráva]

"Já jsem přesvědčený, že pokud police ochrání jiné politické strany, když dělají mítinky, a když se chtějí někde porvat nacisti s anarchisty, tak je policie rozhání a je tam mnoho mužů, tak v případě legitimní politické strany musí takové mítinky ochránit taky," uvedl ministr.

Policejní prezidium by podle něho mělo zajistit ochranu při mítincích jakékoli politické strany. "Toto je pokračování extremistických nálad jinými prostředky, to se neliší od situace od zemí, kde nastupovaly extrémní režimy," řekl Pecina.

Paroubek policii kritizoval

ČSSD v souvislosti s incidenty na mítincích, které po dvou týdnech vyvrcholily na Andělu, hovoří o "fašizoidních útocích". Paroubek se také kriticky vyjádřil k práci policie. Prezidium podle něj situaci nezvládlo. Sociální demokraté už dříve požádali o zvláštní policejní ochranu svých mítinků, byli ale odmítnuti. [celá zpráva]

Před násilím a nenávistí v předvolební kampani varoval i prezident Václav Klaus. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám