Hlavní obsah

Zelení představili své sympatizanty - Havla, Schwarzenberga a Holubovou

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Strana zelených v pondělí na tiskové konferenci představila osobnosti, které ji podporují před nadcházejícími evropskými volbami. Na podporu strany vystoupil například bývalý prezident Václav Havel, exministr zahraničí Karel Schwarzenberg, režisér Ladislav Smoljak či herečka Eva Holubová s režisérkou Olgou Sommerovou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý prezident Václav Havel, v pozadí Kateřina Jacques.

Článek

Václav Havel zdůraznil, že na tiskové konferenci vystupuje coby sympatizant. "Není to proto, že bych byl náhle osvícen, jsem zelený celý život, dokonce jsem byl zelený ještě dříve než se Martin Bursík narodil," zažertoval Havel na adresu stranického lídra.

Bývalý prezident také řekl, že situaci na české politické scéně považuje za vážnou. Největší tuzemské strany jsou si podle Havla i přes programovou rozdílnost svým technokratismem v lecčems podobné jako vejce vejci, a proto je podle jeho slov nutné podporovat alternativy.

Havel si dopřál i exkurs mimo politiku a zamyslel se nad proměnami zdejší krajiny, která je podle jeho slov stále více zaneřáděna rozličnými sklady a skladišti, které postupně stírají rozdíly mezi městem, venkovem a krajinou.

Mně to připadá lehce zrůdné. Je to, jako by někdo řekl, že koncentrační tábory být musí, protože přece potřebují zaměstnání ti dozorci a věznitelé. Je třeba klást si přece otázku o smyslu, zda potřebujeme víc a víc aut.
Václav Havel

Při kritice jednostranného důrazu na hospodářský růst se zmínil o mladoboleslavské automobilce Škoda Auto. Jeden politik říkal, že mladoboleslavská automobilka musí vyrábět víc aut, aby měli ti lidé co dělat, uvedl Havel svoji úvahu.

"Mně to připadá lehce zrůdné. Je to, jako by někdo řekl, že koncentrační tábory být musí, protože přece potřebují zaměstnání ti dozorci a věznitelé. Je třeba klást si přece otázku o smyslu, zda potřebujeme víc a víc aut," řekl.  

Karel Schwarzenberg, který v Topolánkově vládě zastával post ministra zahraničí připomněl důležitost evropských voleb, neboť právě v Evropském parlamentu se rozhoduje o směřování celé sedmadvacítky.

Schwarzenberg také varoval, že bez zelených by na české politické scéně jednak zavládla nuda, ale také by došlo k posílení vlivu různých lobbistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám