Hlavní obsah

Železný se do eurovoleb zapojí i přes trest za krácení daně, Tlustý je zklamaný

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Lenka Hloušková, Jaroslav Soukup

Vladimír Železný ve středu oznámil, že kvůli pondělnímu podmíněnému rozsudku neodstoupí z kandidátky strany Libertas.cz pro volby do Evropského parlamentu. Nepřeje si to vedení strany. Železný sám hlasoval pro svou rezignaci. Lídr kandidátky Libertas.cz Vlastmil Tlustý Novinkám sdělil, že toto rozhodnutí bere na vědomí, nicméně připustil, že by byl raději, kdyby Železný rezignoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Železný, Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel na tiskové konferenci Libertas.cz

Článek

Železný nabídl, že stáhne svoji kandidaturu do eurovoleb poté, co jej odvolací vrchní soud potrestal dvouletou podmínkou se čtyřletým odkladem za krácení daně při dovozu obrazů z ciziny. 

Podle něj soud manipuloval se zákonnými normami o dovozu obrazů a rozsudek pokládá za účelový předvolební krok. 

Tlustý: Byl bych raději, kdyby rezignoval

Vlastmil Tlustý, který stojí v čele kandidátky Libertas.cz Novinkám řekl, že Železného setrvání na kandidátce nemůže ovlivnit, ale bere jej na vědomí.

"Byl bych raději, kdyby dodržel svůj slib a rezignoval, nicméně Nezávislí demokraté, kteří jej nominovali, to nedoporučili. To rozhodnutí nemohu ovlivnit, ale beru jej na vědomí," řekl Tlustý.

Proti rezignaci Železného se ohradil jiný kandidát Libertas Jan Schwippel (nez.), který zdůraznil, že jeho kolega u soudu i částečně uspěl, jelikož mu byl zrušen peněžitý trest ve výši pěti miliónů korun.

Europoslanec Železný je na kandidátce na druhém místě, před ním stojí v čele Vlastimil Tlustý, Schwippel je na třetí pozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám