Hlavní obsah

ODS by měla držet hubu, řekl Škromach

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Jiří Ovčáček

Zatímco v úterý padla poslední jména členů nové úřednické vlády, na které se dvě nejsilnější politické strany ODS a ČSSD dokázaly dohodnout, zároveň nezapomínají, že začala předvolební kampaň. Šéf ODS Mirek Topolánek dopoledne označil program soc. dem. za vědomý podvod na voliče, ČSSD si po pár hodinách nebrala servítky vůbec. Místopředseda strany Zdeněk Škromach na tiskové konferenci doslova řekl, že by ODS a menší strany vládní koalice měly "držet hubu".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach ve Sněmovně něco vysvětluje místopředsedovi ODS Petru Nečasovi.

Článek

Škromach volil ostrá slova, když kritizoval ODS a menší strany vládní koalice za výhrady, které mají k protikrizovým návrhům jeho strany.

"V této chvíli ODS a její souputnící, lidovci a zelení, by měli konečně začít držet hubu, když ČSSD přichází skutečně s návrhy, které by měly posílit například jistoty, kdy ne vlastní vinou lidé ztratí zaměstnání, a kdy hovoří, že sociální demokracie něco rozhazuje,“ řekl Škromach.

Lídra kandidátky ODS do eurovoleb Jana Zahradila ovšem Škromachův výpad nezaskočil. "Tak to mě nepřekvapuje. Každý svým slovníkem vyjadřuje nějakou podstatu své osobnosti. On (Škromach) vyjádřil podstatu své osobnosti takto, já nemám, co bych k tomu dodal, mluví to samo za sebe. Myslím, že takovéto výrazivo k němu patří a sedne," nepodivil se nad ostrými slovy místopředsedy ČSSD Zahradil.

Škromach zaútočil na ODS, lidovce a zelené ve chvíli, kdy zmiňoval kromě protikrizových opatření také zvýšení platů státních zaměstnanců, které schválila v pondělí vláda. "Vítáme navýšení mezd, na druhé straně si myslíme, že je to pozdě a málo,“ řekl s tím, že navýšení platů budí dojmem předvolebního tahu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach ve Sněmovně něco vysvětluje místopředsedovi ODS Petru Nečasovi.

Do ODS se na tiskové konferenci pustil i středočeský hejtman a stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath. "Připadá mi, že vláda Mirka Topolánka na poslední chvíli perlí a Mirek Topolánek se snaží, abychom na něj dlouho nezapomněli a ještě dlouho se budili s hrůzou, že nám vládne,“ prohlásil. Stejně jako Škromach míní, že navýšení platů je předvolebním tahem.

Politologové varují: Politická kultura je v úpadku

Jsme tak svědky stupňující se negativní politické kampaně, o které nedávno hovořili politologové. Ti upozornili, že osobní útoky a obviňování se před říjnovými mimořádnými volbami ještě vystupňují. Podle některých politologů je politická kultura v úpadku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám