Hlavní obsah

Kalousek a spol. jsou "promodralí přeběhlíci", tvrdí místopředseda KDU-ČSL

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda KDU-ČSL David Macek ve středu označil pět poslanců strany, kteří podpořili vznik překlenovací vlády odborníků navzdory jejímu odmítnutí Celostátní konferencí KDU-ČSL, za přeběhlíky. Podle něj je tato část strany dosti "promodralá".

Foto: Novinky

David Macek

Článek

Macek v rozhovoru pro Radiožurnál podotkl, že prezident Václav Klaus by měl mít s přijetím této vlády problém. "Je to v rozporu s přáním prezidenta sestavit vládu bez hlasů přeběhlíků. Tito poslanci ale jsou přeběhlíci,“ řekl Macek o ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi, ministryni obrany Vlastě Parkanové, šéfovi poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavlu Severovi a poslancích Ladislavu Šustrovi a Jiřím Hanušovi.

"Tento den je pro mě dnem shození masky. Zdá se mi tato část strany dosti promodralá. Dneska ti poslanci ukázali, že když jde do tuhého, tak se přikloní na stranu pana prezidenta nebo pana premiéra Mirka Topolánka,“ vysvětlil Macek. Připomněl také, že poprvé se tyto tendence projevily při volbě prezidenta.

Zatím však nechtěl místopředseda předjímat řešení nastalého interního problému, které bude také předmětem jednání lidoveckého sjezdu v květnu. Macek ocenil předchozí práci lidoveckých rebelů a za ideální řešení by považoval, kdyby poslanci vzali svůj podpis zpět.

Předpokládá však, že stranická základna, která se vzepřela Kalouskovým pokusům o sestavení vlády s tolerancí komunistů v roce 2006, se vzbouří i dnes. To by se dle jeho slov mohlo projevit v primárkách před říjnovými volbami.

Možnost, že by se spor mohl vyvinout až v rozštěpení strany, ale Macek odmítl.  

Reklama

Související témata:

Související články

Lidovec Macek: Klaus nahrává ruským zájmům

Místopředseda lidovců David Macek se ostře vymezil proti prezidentu Václavu Klausovi. Podle Macka se Klaus angažoval v pádu vlády a tím se pokouší zvrátit celé...

Výběr článků

Načítám